Flyktingar från Ukraina – Hur fungerar det med bank och försäkring?

Hjälper du någon som kommit hit som flykting från Ukraina? Vi har sammanställt svaren på några av de frågor som är aktuella på bank- och försäkringsområdet. Sidan uppdateras löpande.

Försäkringsbolag, banker och Konsumenternas börjar få frågor från svenskar som hjälper flyktingar från Ukraina. Vi har samlat aktuella frågor och svar som gäller bank och försäkring. I övrigt hänvisar vi till Migrationsverket i första hand.

Kort sammanfattning

  • EU:s massflyktsdirektiv gäller. Det åsidosätter att besökare från EU normalt måste ha visum och en s k besöksförsäkring för att få resa in i Sverige. Massflyktsdirektivet innebär tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige t o m den 4 mars 2023 för de flesta som ansöker. Ansökan måste göras hos Migrationsverket, senast innan 90 dagar har passerat. 
  • De flesta försäkringsbolag låter flyktingar från Ukraina ingå i hushållets hemförsäkring utan extra kostnad. Särskilda regler kan gälla om du låter flyktingrna bo i ditt fritids- eller attefallshus. Kontrollera med ditt försäkringsbolag.
  • Alla konsumenter som har laglig rätt att vistas inom EES omfattas av rätten till ett ”betalkonto med grundläggande funktioner” i svenska banker, enligt betaltjänstlagen.
  • Att skicka pengar till Ukraina, eller ta ut kontanter med kort från ukrainska banker, kan gå. Likaså att ta emot pengar från Ukraina men det bedömer bankerna från fall till fall.

Flyktingar från Ukraina - bankfrågor

Det här är några av de vanligaste frågorna på bankområdet när det gäller situationen för flyktingar från Ukraina. 

Frågorna och svaren uppdateras vid behov. Informationen som står är aktuell.

Frågor och svar

Har en flykting från Ukraina rätt att öppna ett svenskt bankkonto? 
Går det att skicka pengar till Ukraina?
Kan jag ta emot pengar från Ukraina?
Går det att ta ut pengar i en bankomat med ett bankkort från Ukraina?
Kan jag växla in den ukrainska valutan Hryvnia till svenska kronor i Sverige?
Regler om penningtvätt får inte leda till finansiell exkludering
Jag får inget bank-id trots ett internationellt giltigt men utländskt pass. Får banken göra så?