Delbetalning och avbetalning

När handlar på nätet blir du ofta erbjuden att delbetala dina varor. Men det betalsättet får inte visas först eller vara förvalt om det finns andra sätt att betala. Du ska själv aktivt välja om du vill handla på kredit.

Att köpa sin säng på avbetalning, att acceptera att få faktura för att få dubbla medlemspoäng eller att välja delbetalning när du klickat hem varor på internet innebär att du handlar på kredit. Innan du handlar bör du alltid tänka på vad det kan kosta om du inte betalar allt på en gång. I vår Lånekalkyl kan du räkna ut vad olika betalningsalternativ kan komma att kosta.

Kontantinsats

När du köper en vara på kredit måste du betala en del kontant, minst 20 procent. Syftet med kravet på kontantinsats är att det ska verka återhållande på konsumenternas benägenhet att handla på kredit.

Vanligt vid köp av dyrare varor
Kravet på kontantinsats gäller inte vid alla typer av kreditköp

Fast delbetalning

När du väljer alternativet fast delbetalning så läggs det upp en kredit.

Du får betala avgifter och ränta
Krediten avslutas efter avbetalningstidens slut

Räntefri avbetalning

Butiker som har kampanjer där de erbjuder räntefria delbetalningar i till exempel 3, 6 eller 12 månader brukar lägga på en uppläggningsavgift och ibland aviavgifter utöver priset för varan.

Om du är sen med betalningen

Kontobetalning

Ett annat alternativ som ofta erbjuds är att betala på konto, en löpande kredit.

Du får välja vad du vill betala varje månad
Om du betalar för lite minskar inte skulden

Kreditprövning

Innan en säljare eller någon annan kreditgivare beviljar en kredit så ska de göra en kreditprövning. Det vill säga avgöra om köparen har tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att kunna betala krediten.

Oavsett hur stor kredit du vill ha
Undantag från kreditprövning