Gäller reseförsäkringen om UD avråder

Reseförsäkringar kan ersätta kostnader vid naturkatastrofer, krig och oroligheter, till exempel för evakuering. Försäkringsbolagen utgår normalt från "UD avråder" det vill säga om UD bedömer att du inte kan åka till platsen eller stanna kvar där.

Katastrofmomentet i reseskyddet innebär att de flesta bolag ersätter kostnader för att du ska kunna ta dig till säkrare plats (hem till Sverige) vid naturkatastrofer, krig och oroligheter. Försäkringsbolagen utgår normalt från "UD avråder" det vill säga om utrikesdepartementet, UD, bedömer att du inte kan åka till platsen eller stanna kvar där.

Vissa försäkringsbolag har på sistone, i samråd med larmcentraler, också accepterat situationer när lokala myndigheter beslutar om evakuering. Kostnader du kan få ersättning för är till exempel evakuering eller hotellnätter, men det finns beloppsbegränsningar som kan variera mellan bolagen.

Eventuell ersättning för försenade flyg

Om du har ett mer omfattande reseskydd kan försäkringsbolagen även ersätta förseningar/inställda flyg. Men det krävs oftast att resan är påbörjad när händelsen sker, och det är inte är fallet för dem som ännu inte lämnat hemmet här i Sverige.

Däremot får du oftast inte ersättning för en förlorad/förstörd semester. Det kan du bara få om du blivit akut sjuk eller skadad, inte för att du tar dig till säkrare plats eller evakuerar. Det krävs ett intyg från läkare på din skada eller sjukdom.

Akut sjuk eller skadad

Om du blivit akut sjuk eller skadad så ersätter försäkringsbolagen nödvändiga och skäliga kostnader för vård och eventuell hemtransport - som de brukar vid akuta fall. Om du inte vill eller kan resa är det en annan sak. Där är det bäst att du kontrollerar med ditt flygbolag/arrangör .

Informationsansvarig
Konsumenternas Försäkringsbyrå