Om kontokort

Letar du efter vilket kontokort som passar bäst på resan eller som har lägst årsavgift? Eller har någon stulit ditt kort och tagit ut pengar? Vet du skillnaden mellan ett bankkort och ett kreditkort? Här kan du jämföra kontokort - välj om du vill jämföra kort utifrån företag eller egenskaper - och läsa fakta om kontokort.

Kontokort är ett samlingsnamn på olika kort som du kan använda för att betala varor och tjänster på alla inköpsställen som accepterar kortet - både on- och offline - eller för att ta ut pengar i uttagsautomater. Kontokort är sådana kort som ges ut av banker, kreditmarknadsbolag eller kortföretag, alltså inte sådana som ges ut i samarbete med någon viss butikskedja, bensinföretag eller liknande.

Ditt kontokort är en värdehandling

Ditt kort är en värdehandling och du ska hålla det under uppsikt. Det finns olika typer av kontokort, dels kort där betalningssumman dras direkt från ditt konto och som kan kombineras med en kontokredit, dels kort där du får en räkning i efterhand på dina inköp under månaden.

Reklamera köp när du inte fått det du betalat för

Reglerna om kontokort finns främst i betaltjänstlagen där man också numera hittar bestämmelserna om ansvar för obehöriga uttag.

Om du köper varor med ett kreditkort eller utnyttjar din kontokredit finns det dessutom kompletterande regler om invändningsrätt i 29 § konsumentkreditlagen.

Regeln innebär att du kan göra samma invändningar på grund av köpet mot kreditgivaren som mot säljaren. Detta innebär att du kan kontakta din kreditgivare med krav på ersättning när den du har ingått avtal med inte levererat den köpta varan eller tjänsten, eller om det föreligger ett annat köprättsligt fel.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå