Om check och postväxel

Checkar och postväxlar är äldre sätt att betala som numera används ganska sällan. Reglerna om checkar och växlar finns i checklagen och i växellagen som båda är från 1932.

Check

Den som har ett checkkonto kan skriva ut en check som betalning till en person eller ett företag. Mottagaren av checken får sedan ut sina pengar genom att lösa in den på en bank. Checken ger banken tillåtelse att ta ut pengar från kontohavarens konto.

Enligt checklagen ska checken lösas in inom tjugo dagar. Men det äri regel möjligt för banken att ta emot och lösa in en check senare också.

Det måste finnas täckning på kontot

Den som skriver ut checken måste se till att det finns täckning för checken på kontot, alltså tillräckligt mycket pengar. Eftersom en check kan lösas in upp till tjugo dagar från det att den ställdes ut så har den som skrev checken ett ansvar för att se till att det finns täckning för checken under hela tiden. Att ställa ut checkar utan täckning kan vara straffbart enligt bestämmelser i brottsbalken

Postväxel

Om du inte vill betala en större penningsumma kontant eller genom att göra en banköverföring till betalningsmottagaren kan du köpa en postväxel. Postväxeln köper du i banken och den skrivs ut på ett visst belopp till en namngiven mottagare. Sedan ger du postväxeln till betalningsmottagaren som i sin tur löser in den i bank.

Tidigare var det ganska vanligt att ta ut en postväxel när man till exempel skulle köpa en begagnad bil eller båt. Köparen slapp på så vis att bära omkring på stora summor pengar och säljaren kunde få betalt direkt. Nu görs istället många sådana betalningar via Swish. Vi får ibland frågor från konsumenter som av någon anledning är irriterade på sina banker. De vill veta om man kan ta ut sina sparpengar från banken och istället ta ut postväxlar som man sedan förvarar på något säkert ställe. Då svarar vi alltid att en postväxel är ett betalningsmedel och bör inte användas som ett alternativ till att sätta in pengar på ett sparkonto.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå