Olika kontokort

Kontokort är ett samlingsnamn på kort som fungerar som betalningsmedel. Kontokorten delas in i debetkort, betalkort och kreditkort

Debetkort kan ges ut av en bank och kallas då ofta för bankkort. När du betalar med kortet dras pengarna från det bankkonto som kortet är knutet till.

Betalkort används som benämning på sådana kort där kortinnehavaren enligt kontovillkoren får vänta en viss period med att betala det belopp som han eller hon handlat för,  eller tagit ut i automat. Perioden är vanligtvis 30-45 dagar, .

Kreditkort är kort där betalningen av ett köp sätts upp på ett skuldkonto och i allmänhet betalar kortinnehavaren ränta från inköpsdagen.

Renodlade uttagskort som enbart kan användas till att ta ut kontanter i en uttagsautomat finns inte längre.

Kontaktlösa betalningar med kontokort

Ett antal svenska kortutgivare har börjat ge ut kontokort som klarar så kallade kontaktlösa betalningar med hjälp av sk NFC-teknik. Det innebär att du i stället för att stoppa in chipet, eller dra magnetremsan, och slå in koden i kortterminalen så behöver du bara hålla kortet intill terminalen så sker en transaktion automatiskt. Du behöver inte ens slå koden om du handlar för mindre än 250 kronor. För att göra en kontaktlös betalning måste både kortet och terminalen vara utrustade med den tekniken.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå