Om autogiro och stående överföring

Om du är medlem i ett gym, prenumererar på en dagstidning eller har andra räkningar som återkommer med samma belopp varje månad är det vanligt att du betalar dem med autogiro. Du kan alltid själv återkalla ett autogiromedgivande, tänk bara på att säga upp det bakomliggande avtalet hos betalningsmottagaren också.

Ett autogiromedgivande innebär att du godkänner att en viss betalningsmottagare får dra pengar från ditt konto. Medgivandet om autogiro anger inte vilket belopp som ska dras utan det framgår av avtalet mellan dig och betalningsmottagaren (alltså det företag som du ska betala till). Enligt autogiroreglerna ska du däremot i god tid före betalningsdagen få besked om vilket belopp som kommer att dras. Du kan alltid själv återkalla ett autogiromedgivande, tänk bara på att säga upp det bakomliggande avtalet hos betalningsmottagaren också.

Om du till exempel månadssparar i ett ISK eller annat konto eller betalar på ditt bolån gör du ofta det genom att lägga in en stående överföring från ditt konto. En stående överföring kan du som kontohavare säga upp när du vill.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå