2024-06-11 Nyhet

Förhandla om din boränta med hjälp av de nya snitträntorna

Nu hittar du de senaste snitträntorna i Konsumenternas Bank- och finansbyrås jämförelse av bolåneräntor.

I jämförelsen redovisar vi nu bankernas genomsnittsräntor från maj 2024. Genomsnittsräntorna (snitträntorna) är ett genomsnitt av de räntor som bankens kunder fått för olika bindningstider en viss månad.

Du kan använda genomsnittsräntorna som utgångspunkt när du ska förhandla ränta med banken.

- Du kan ofta få en rabatt på bolåneräntan säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Kom ihåg att förhandla om din ränta och fråga din bank vilka faktorer som påverkar just din ränta. Och även om du redan har en rabatt så bör du se över din ränta då och då. Om banken har höjt den annonserade räntan sedan din senaste förhandling, men utan att din rabattsats höjts, så blir ditt lån dyrare, konstaterar Eva Lindström.

Möjligheten till att få rabatt och med hur mycket beror på flera olika faktorer, bland annat på hur stort ditt lån är, värdet på din bostad och hur stort lånet är i förhållande till värdet (belåningsgraden) och din kreditvärdighet. Hur bra kund du är i bankens ögon har också betydelse.

-  Det viktigaste rådet jag kan ge är att ta kontakt med banken och diskutera din boränta. Utgå från snitträntorna och jämför med din ränta och titta också på vad andra banker erbjuder, fortsätter Eva Lindström.

Jämför bankernas boräntor och snitträntor här. 

Läs också vår Bolåneguide och vår Checklista för att flytta ditt bolån. Där har vi samlat det viktigaste du bör veta när du ska ta ett nytt bolån eller funderar på att byta bank för ditt bolån.