2023-03-13 Nyhet

Förhandla om din boränta med hjälp av våra nya snitträntor

Har du en bunden boränta och bindningstiden närmar sig sitt slut? Då är det ett bra tillfälle att ta initiativ till en ränteförhandling med din bank, eller till och med att byta bank. Ta hjälp av våra nyligen publicerade snitträntor i förhandlingen.

Vi har publicerat de nya snitträntorna för februari månad i vår jämförelse av boräntor. Snitträntorna visar vilka räntor bankerna faktiskt avtalat om med sina kunder den senaste månaden. Det gäller både helt nya bolån och omförhandlade bolån.

Snitträntorna kan du använda när du förhandlar med banker. Här berättar vi vad du bör tänka på.

Börja med att jämföra din egen boränta med bankens senaste snittränta. Ligger din ränta högre finns det all anledning att försöka få bättre villkor.

- Om du har ett lån på 2 miljoner kronor betyder en halv procent lägre ränta 10 000 kr per år, säger Eva Lindström som är jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Jämför också din ränta med andra bankers snitträntor. Och fortsätt gärna med att kontakta en eller två banker och se vilken ränta du kan få hos dem. Vissa banker har fasta rabatter som framför allt bygger på hur stort lånet är och hur mycket bostaden är värd. Då kan det räcka med att du räknar fram vilken ränta du skulle kunna få på bankens webbplats. Andra banker har individuella rabatter som beräknas på fler parametrar. De måste du kontakta för att få ett erbjudande.

Kontakta din egen bank och diskutera vilken ränta de kan ge dig. Blir du nöjd med deras erbjudande är det viktigt att du får din nya ränta skriftligt och att det framgår hur länge din rabatt gäller. Tänk på att din räntesats ofta är preliminär fram till den dag den nya bindningstiden börjar gälla, så kontrollera om räntan du erbjudits verkligen blir den du får.

Se till att få erbjudandet skriftligt innan du byter bank

Har du fått bättre ränta från andra banker än vad din egen bank vill ge dig och är du beredd att byta bank? Beställ då ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Den nya banken måste få ett sådant.

Se också till att få ett bindande, skriftligt erbjudande från den nya banken så att du säkert vet att du får lånet. Gå igenom alla villkor om ränta, amortering och eventuella avgifter med den nya banken. Kontrollera även här att den ränta ni kommit överens om blir den du får när lånet betalas ut.

Den nya banken ser till att ditt gamla lån blir löst. Du kan behöva öppna ett konto i den nya banken som banken kan hämta betalningarna från, men för övrigt behöver du inte flytta över några tjänster om du i övrigt är nöjd med din gamla bank.

Läs fakta om boränta här

Jämför boräntor här