2023-12-01 Nyhet

Bolåneguiden – så förbereder du dig när du ska ta ett bolån

Bolåneguiden innehåller det viktigaste du behöver tänka på när du ska ta ett nytt bolån, eller byta bank för bolånet. Var uppmärksam på skillnaden mellan att banken erbjuder dig en ränterabatt och en angiven räntesats.

Det är bra att vara påläst och aktiv när du ansöker om ett bolån. Du behöver ofta förhandla om din ränta och amortering med banken. Då kan du börja med att se vilka räntor bankens kunder fått i genomsnitt och bedöma den ränta du blir erbjuden i förhållande till dem.

Genomsnittsräntorna visas månad för månad i vår jämförelse av boräntor.

- Det kan absolut löna sig att jämföra olika bankers räntor och lånevillkor, och berätta för banken att du gjort det, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. 

Om du får en ränterabatt kan själva räntan ändra sig till och med den dag du får lånet utbetalt, eftersom rabatten dras från den ränta som är den senaste (listräntan).

- Att blir utlovad en viss räntesats är mer ovanligt, förklarar Eva Lindström. Vi har fått en hel del frågor om missförstånd kring det här till vår vägledning. Be att få det ni avtalat skriftligt!

I Bolåneguiden beskrivs också vad banken måste ta hänsyn till i sin kreditprövning och vilka krav på amortering som gäller.

Läs mer i Bolåneguiden

Att tänka på:

  • Du behöver ha en kontantinsats på minst 15 procent
  • Du måste amortera på bolånet om du har hög belåning
  • Ett lånelöfte är inte en garanti för att du får låna