2022-03-23 Nyhet

Se över ditt IPS även om du inte längre sparar aktivt

Många har ett äldre individuellt pensionssparande, IPS, som de inte sätter in nya pengar i längre. Om du har ett sådant IPS-konto, se ändå regelbundet över till exempel sparprodukter och avgifter. Ta hjälp av vår senaste jämförelse!

Att starta eller fortsätta att spara i ett Individuellt pensionssparande, IPS, är numera bara en god idé för dig som inte har tjänstepension eller som är egenföretagare. Det är bara då du får göra avdrag i deklarationen. Men många har äldre IPS-konton som de inte sätter in nya pengar i längre. Om du har ett sådant IPS är det ändå viktigt att med jämna mellanrum fundera över om du kan förbättra något vad gäller sparprodukter och avgifter. 

- Vi har haft vår jämförelse av IPS i många år, men i dagarna har vi uppdaterat den med helt nya uppgifter. Jämförelsen kan underlätta olika val när du ser över ditt IPS-sparande, säger Susanne Johansson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Byta sparprodukter?

Inom ett IPS-sparande har du möjlighet att välja och byta mellan de olika sparprodukter som ditt IPS-bolag erbjuder. Du kan alltså byta till en annan sparprodukt om du till exempel skulle vilja ha en annan risknivå.

Flytta?

Som IPS-sparare har du också möjlighet att flytta sparandet till ett annat IPS-bolag, kanske till ett bolag som erbjuder fler sparprodukter eller lägre avgifter.  

Du kan jämföra IPS här och läsa mer fakta om IPS här .