2021-10-15 Nyhet

Tänk säkert – konsumentbyråerna i ett samarbete om informationssäkerhet på internet

I oktober varje år uppmärksammas informationssäkerhet inom EU. I Sverige anordnar polisen och msb - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - kampanjen Tänk säkert. Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå deltar med information om hur konsumenter kan skydda sin personliga information.

Vilka länkar klickar du på. Hur starka är dina lösenord? Låter du andra använda dina koder eller ditt bank-id?

Tänk säkert-kampanjen från polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (msb) fokuserar på människors beteenden. Genom kampanjen hoppas de kunna medverka till att allmänheten ser över och ändrar sitt beteende på nätet för på så sätt minska risken att bli utsatt för negativa händelser.

-          Många konsumenter tycker att det är svårt använda den teknik de måste hantera kring ett bankkonto för att deras pengar och andra tillgångar ska vara säkra. Här finns det behov av mer användarvänlig och säker teknik säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Bedragare är till exempel skickliga på att få dig att göra saker du inte borde med ditt bankkonto och säkerhetslösningar. Men för närvarande är det ditt ansvar att hantera dem på ett säkert sätt, slår Kicki Westerståhl fast.

Bedrägerier inom försäkringsområdet är inte lika vanliga som inom bankområdet. Men investeringsbedrägerier ökar generellt och även onödiga försäkringar kan säljas med tvivelaktiga metoder direkt till konsumenter eller genom ombud.

- Ett bra skydd mot att bli lurad är att vara påläst och känna till sina försäkringsbehov, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi har till exempel checklistor med råd om vilka försäkringar olika åldersgrupper kan behöva, och information om att id-skydd ingår i många hemförsäkringar.

På konsumenternas.se finns bra information med råd om säkerhet och vad du gör om du råkat ut för något tråkigt. Läs mer på bland annat följande sidor:

På MSBs webbplats kan du läsa mer om kampanjen och få en rad tips om vad du ska tänka på när det gäller att skydda exempelvis lösenord och kortuppgifter. Du kan också ladda ned tipsen i Checklista om informationssäkerhet.

Följande aktörer deltar i kampanjen Tänk säkert: