2020-10-08 Nyhet

Funderar du på att byta bank eller ska du omförhandla ditt lån?

Funderar du på att byta bank, eller ska du omförhandla ditt lån? Ta hjälp av vår jämförelse över annonserade räntor och genomsnittsräntor. Du hittar alla bankers annonserade räntor och dessutom alla genomsnittsräntor för de senaste tolv månaderna. Vi har just uppdaterat jämförelsen med genomsnittsräntorna för september månad.

På vår webbplats konsumenternas.se kan du jämföra räntorna hos alla banker och institut som erbjuder bolån.

De annonserade räntorna, ibland kallade listräntorna, är de räntor som banken annonserar i sin reklam, en slags utgångsränta. Genomsnittsräntan är den ränta som bankens kunder i genomsnitt har fått för olika bindningstider en viss månad. Eftersom det är ett genomsnitt har en del kunder alltså fått högre ränta och en del fått lägre ränta än snitträntan.

- Ett tips är att använda de senaste snitträntorna som ett riktmärke för din egen ränteförhandling säger Eva Lindström, jurist hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Hur mycket rabatt kan du få?

Vad banken erbjuder för ränta på ditt lån beror på flera faktorer. De handlar om hur stort lån du har, hur stort lånet är i förhållande till värdet på din bostad, hur din ekonomi och kreditvärdighet ser ut och hur "bra" kund du är i banken. Vilken slags bostad det är, och hur bostadsmarknaden ser ut där du bor, kan också påverka.

Du kan begära att banken redovisar hur de har värderat de här olika faktorerna när de kommit fram till den ränta som du blir erbjuden. Kanske finns det något du kan göra – nu eller på sikt – för att få en större rabatt? 

Räkna med Lånelabbet

Hur mycket du kan spara genom en viss rabatt kan du enkelt räkna ut med vår kalkyl Lånelabbet. Du kan också använda Lånelabbet för att se hur mycket olika amorteringsalternativ påverkar dina lånekostnader. Det blir en högre månadsutgift med en större amortering, men du tjänar samtidigt på räntekostnaderna. I Lånelabbet kan du laborera med olika räntor och olika amorteringsbelopp och jämföra kostnaderna före och efter förändring. I kalkylen finns också diagram som visar hur månadskostnaderna och din låneskuld förändras under lånets löptid beroende på vilken ränta och amortering du har. 

Jämför boräntor

Räkna på lånekostnader i Lånelabbet