2020-11-12 Nyhet

Guide till dig som ska köpa bostad

Funderar du på att köpa en ny bostad? I guiden Köpa bostad har vi samlat viktig information om bland annat lånelöfte, bolån och försäkring.

Det är högt tryck på bostadsmarknaden och många konsumenter ser av olika skäl över sin bostadssituation under coronapandemin. En bostadsaffär är ofta den största och kanske viktigaste affären som en privatperson gör.

Vi har tagit fram en guide för att hjälpa dig inför och under köpprocessen. I guiden, som är en av flera som du hittar under den nya rubriken Livssituationer, har vi samlat information från både bank- och försäkringsområdet.

Guiden Köpa bostad innehåller följande delar:

Jakob Stigsson på Bank- och finansbyrån och Stefan Thelenius på Försäkringsbyrån berättar hur du genom att följa vår guide får en bra överblick över vad du ska tänka på under hela processen när det gäller bank- och försäkringsfrågor.

- Viktiga saker att tänka på när du ska köpa en bostad är att du gör en budget över köpet som lämnar ett utrymme att spara, att du vet att ett lånelöfte inte är bindande och att du kan få betala ränteskillnadsersättning om du löser ett lån med bunden ränta i förtid, säger Jakob Stigsson.

Lika viktigt är att du tänker på ditt försäkringsskydd. Oavsett om du köper en villa, radhus eller bostadsrätt så behöver du en hemförsäkring. Den innehåller flera viktiga delar. 

- Se till att teckna en försäkring för din bostad som gäller från tillträdesdagen så att du har möjlighet till ersättning för skador som visar sig och för att omfattas av ett rättsskydd, säger Stefan Thelenius på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Lycka till med ditt bostadsköp och läs gärna hela guiden Köpa bostad.