Jämför bankkort och kreditkort

Vad ska du använda kortet till? Ska du kanske ha två olika – ett för vardagsköp och ett annat för resor? Ta reda på de viktigaste skillnaderna i villkor.

Vi jämför både bankkort och kreditkort

Vi jämför de flesta bankkort och kreditkort som ges ut av banker, kreditmarknadsbolag och kortföretag. Däremot inte sådana som ges ut i samarbete med en butikskedja, bensinföretag eller liknande. Läs om olika bankkort och kreditkort.

 Vi delar in korten i två huvudgrupper, debetkort och betal- och kreditkort:

 • Bankkort (som också kan kallas debetkort)
  fungerar så att dina köp och uttag dras direkt från ditt konto. Om ett sådant kort också är ett onlinekort, så innebär det att kortterminalen kontrollerar hur mycket pengar som finns på kontot direkt mot banken vid varje köp eller uttag. Finns det inte tillräckligt med pengar så går det inte att göra uttaget. Normalt kontrolleras debetkort med Visa/MasterCard också direkt mot kontot, men de fungerar även i "offlineterminaler".
 • Betal- och kreditkort
  kan användas på två sätt. Antingen betalar du alla köp och uttag som finns med på fakturan på en gång. Då använder du kortet som ett betalkort, och du betalar ingen kreditränta. Beroende på när köpet eller uttaget gjordes kan den räntefria perioden bli mellan en och två månader. Väljer du istället att använda krediten så gör du delbetalningar på skulden, och då tillkommer kortets kreditränta på beloppen. Kortet fungerar då som ett kreditkort.

Vad ska du använda kortet till?

 • Ska du ut och resa inom EU bör du titta på: årsavgift, uttagsavgift i Sverige/EU och valutaväxlingspåslag.
 • Ska du ut och resa till länder utanför EU bör du titta på: årsavgift, uttagsavgift utanför EU och valutaväxlingspåslag.
 • Ska du använda kortet för inköp i Sverige i både butik och på nätet bör du titta på: årsavgift, räntefri period, kreditränta, bonus och typ av bonus.
 • Ska du använda kortet till att köpa från utländska e-handlare bör du titta på: årsavgift, räntefri period, kreditränta, bonus, typ av bonus och valutaväxlingspåslag.
 • Ska du köpa resor med kortet bör du även titta på reseförsäkring.

Ska du köpa varor och tjänster, som till exempel resor, kan det vara en god idé att leta efter ett kredit/betalkort. Betalar du med ett sådant kort gör du ett kreditköp och då kan du även vända dig mot kreditgivaren om du inte får leverans eller om det är fel på det du köpt och du inte får rättelse från säljaren.

Oberoende jämförelser

Våra jämförelser är framtagna för att ge dig ett bra underlag för beslut när du ska välja en försäkring, banktjänst eller en pensionsprodukt. Vi strävar efter att täcka in de flesta företag och produkter på marknaden och vi lyfter fram viktigt innehåll eller begränsningar som är bra att känna till. Vi jämför nästan aldrig premier i försäkringar, eftersom de sätts individuellt. Vi säljer ingenting och arbetar inte på uppdrag av något företag. Saknar du något företag eller produkt, så kontakta oss.