Jämför bankkort och kreditkort

Letar du efter vilket bankkort eller kreditkort som passar bäst på resan eller det som har lägst årsavgift? Inget kort är bäst på allt. Välj det som är viktigast för dig. 

Vi jämför både bankkort och kreditkort

Vi jämför de flesta bankkort och kreditkort som ges ut av banker, kreditmarknadsbolag och kortföretag. Däremot inte sådana som ges ut i samarbete med en butikskedja, bensinföretag eller liknande. Läs mer om olika bankkort och kreditkort. Vi är oberoende, vi säljer ingenting och arbetar inte på uppdrag av något företag. 

Vi har delat in korten i två huvudgrupper, bankkort och betal- och kreditkort:

  • Bankkort (som också kan kallas debetkort)
    fungerar så att dina köp och uttag dras direkt från ditt konto. Om ett sådant kort också är ett onlinekort, så innebär det att kortterminalen kontrollerar hur mycket pengar som finns på kontot direkt mot banken vid varje köp eller uttag. Finns det inte tillräckligt med pengar så går det inte att göra uttaget. Normalt kontrolleras debetkort med Visa/MasterCard också direkt mot kontot, men de fungerar även i "offlineterminaler".
  • Betal- och kreditkort
    kan användas på två sätt. Antingen betalar du alla köp och uttag som finns med på fakturan på en gång. Då använder du kortet som ett betalkort, och du betalar ingen kreditränta. Beroende på när köpet eller uttaget gjordes kan den räntefria perioden bli mellan en och två månader. Väljer du istället att använda krediten så gör du delbetalningar på skulden, och då tillkommer kortets kreditränta på beloppen. Kortet fungerar då som ett kreditkort.

Vad ska du använda kortet till?

I kortväljaren har vi valt ut ett antal olika kortegenskaper som tillsammans kan ge dig underlag för vilket du ska välja att ha till exempel på resor.

Resa inom EU
Resa utanför EU
Använda kortet för köp
Använda kortet för att köpa resor