Varning för bedrägeri!

Vi ringer aldrig upp dig om inte du ringt först! Just nu ser det ut som att vi ringer upp konsumenter från nummer som slutar på 22 58 00, Men det är bedragare som använder vårt nummer via s k spoofing. Läs mer här.

E-legitimation och BankID

En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Du använder en e-legitimation för att legitimera dig på internet.

BankID är en elektronisk legitimation som utfärdas av ett antal banker. Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa BankID via sin bank. Är du inte kund i någon av dessa banker så ingår en e-legitimation från Svenska Pass i Skatteverkets id-kort. Den kan du använda via en kortläsare till din dator. Du måste vara folkbokförd i Sverige för att ansöka om id-kortet. Alla e-legitimationer är likvärdiga och kan användas på samma sätt oavsett vem som utfärdat den. Som exempel kan du använda e-legitimation hos Skatteverket när du deklarerar.

Olika typer av e-legitimation

Det finns olika typer av e-legitimation och BankID – på fil i datorn, via kort och mobilt. Företag och myndigheter kan välja att acceptera någon eller alla typerna.

På fil betyder att legitimationen skapas på din dator och används där. För att du ska kunna använda BankID på fil krävs att du har en installerad programvara på datorn. För BankID på kort behöver du både ha en programvara som installeras på datorn och en kortläsare. Mobilt BankID betyder att du har legitimationen i en mobiltelefon eller surfplatta. Det krävs att du har installerat en säkerhetsapp för BankID.