E-legitimation och Bank-id

En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Du använder en e-legitimation för att legitimera dig på internet.

Bank-id är en elektronisk legitimation som utfärdas av ett antal banker. Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa Bank-id via sin bank. Är du inte kund i någon av dessa banker så ingår en e-legitimation från Svenska Pass i Skatteverkets id-kort. Den kan du använda via en kortläsare till din dator. Du måste vara folkbokförd i Sverige för att ansöka om id-kortet. Alla e-legitimationer är likvärdiga och kan användas på samma sätt oavsett vem som utfärdat den. Som exempel kan du använda e-legitimation hos Skatteverket när du deklarerar.

Olika typer av e-legitimation

Det finns olika typer av e-legitimation och Bank-id – på fil i datorn, via kort och mobilt. Företag och myndigheter kan välja att acceptera någon eller alla typerna.

På fil betyder att legitimationen skapas på din dator och används där. För att du ska kunna använda Bank-id på fil krävs att du har en installerad programvara på datorn. För Bank-id på kort behöver du både ha en programvara som installeras på datorn och en kortläsare. Mobilt Bank-id betyder att du har legitimationen i en mobiltelefon eller surfplatta. Det krävs att du har installerat en säkerhetsapp för Bank-id.