Gravidförsäkringar

Gravidförsäkringar gäller under graviditeten och förlossningen och finns i två varianter: en gratisvariant och en som du betalar för. 

En gravidförsäkring kan vara bra att ha men ersättningen är i många fall låg. Om du vill ha ett skydd för dig själv och barnet måste du välja en försäkring som du betalar för. Gratisförsäkringarna ger bara ersättning vid dödsfall eller olycksfall som inte har med graviditeten att göra.

Att tänka på

Jämför gravidförsäkringar

När gäller försäkringen

Tidpunkten för när gravidförsäkringen börjar gälla varierar när det gäller den gravida och barnet.

Du bör välja och betala för en gravidförsäkring före ditt rutinultraljud eftersom vissa bolag ersätter diagnoser som barnet har och som visar sig på rutinultraljudet i vecka 18-20. En förutsättning är att försäkringen är tecknad och betald före ultraljudet.

  • För barnet börjar försäkringen ofta att gälla från vecka 22-23 av graviditeten och i en del fall från förlossningen.
  • För den gravida börjar försäkringen i en del fall att gälla tidigare än så. I vår jämförelse kan du läsa under När gäller försäkringen? för att se skillnader mellan de olika försäkringarna. Du hittar vår jämförelse av gravidförsäkringar här.

Frågor & svar

Ska jag teckna en gravidförsäkring?

Den gravidförsäkring som är gratis finns ingen anledning att tacka nej till. Men tänk på att gratiserbjudanden brukar användas för att locka till sig kunder.

Om du betalar för en gravidförsäkring kan den innehålla ett skydd om barnet skadas vid förlossningen eller får en skada på grund av förtidig födsel. Vissa försäkringar ger ersättning för medicinsk invaliditet vid sjukdom. Försäkringen kan även ge viss ersättning till mamman vid graviditets- och förlossningskomplikationer.

Gravidförsäkringarna liksom barnförsäkringarna har undantag för medfödda sjukdomar, men om barnet föds med en viss diagnos t ex CP-skada, allvarligt hjärtfel eller Downs syndrom kan en betald gravidförsäkring ge en engångsersättning på 50 000 kr.

En betald gravidförsäkring kan alltså ge ett visst skydd som du inte kan få på annat sätt, men ersättningsbeloppen är låga om du jämför med t ex en barnförsäkring.

Varför ska jag teckna barnförsäkring tidigt?

Som regel har små barn ingen sjukdomshistorik och det är därför lättare att få en försäkring beviljad. Om barnet redan har drabbats av en sjukdom finns det risk för att bolaget avslår ansökan. Bolaget kan också välja att erbjuda en försäkring med begränsad omfattning. 

Är det onödigt att ha flera barnförsäkringar?

Min son har flera olycksfallsförsäkringar, en i skolan och en barnförsäkring. Han är även medförsäkrad i en försäkring jag har via min arbetsgivare. Är det onödigt?

Nej, vissa så kallade ideella ersättningar kan betalas ut från flera försäkringar, som till exempel för medicinsk invaliditet och en bestående funktionsnedsättning, En faktisk kostnad som till exempel kostnad för vård ersätts dock bara en gång.

Har du låga försäkringsbelopp kan det till och med vara bra med flera försäkringar. Den sammanlagda ersättningen för till exempel medicinsk invaliditet kan då bli högre än om du valt att ha en enda försäkring med högt försäkringsbelopp. Försäkringarnas omfattning varierar dessutom så en kostnad kan ersätts från en försäkring men inte en annan.