Har du den bästa möjliga boräntan?
Skulle du kunna få bättre ränta i din nuvarande bank, eller genom att byta bank? En bra början för att ta reda på det är att jämföra din ränta med olika bankers snitträntor. De senaste snitträntorna från augusti månad är nu publicerade på vår webbplats.
Snitträntorna är ett genomsnitt av de räntor som bankernas kunder fått efter rabatter. De ska bankerna redovisa en gång per månad för varje räntebindningsperiod, dvs 3 månader, 1 år, 2 år och så vidare. I vår jämförelse av boräntor hittar du snitträntor från tjugotalet banker och långivare samlade.
- Tänk på att se över din boränta då och då - kontrollera vilken rabatt du har och hur länge den gäller. Det är inte säkert att din bank påminner dig innan rabatten upphör, säger Eva Lindström jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Så fungerar det med rabatter
I en del banker förhandlar du inte individuellt om din boränta, utan banken har ”fasta” rabatter som ofta bygger på hur stort ditt lån är och hur hög belåning du har i förhållande till värdet på din bostad. Alla kunder med samma förutsättningar får då samma ränta.
I andra banker sätts räntan mer individuellt och du kan diskutera din boränta utifrån flera kriterier. Det förutsätter dock att du som kund tar initiativet till en räntediskussion och att du håller reda på lånets bindningstid och hur länge din rabatt gäller.
- Har du en bindningstid på 3 månader på ditt lån, och har kommit överens om en viss rabatt, så gäller rabatten en längre tid, ofta 12 månader, förklarar Eva Lindström. Ibland kan rabatten gälla ännu längre. Det finns ingen lagstiftning som reglerar rabattsättning på bolån utan det är bankerna själva som beslutar hur de gör.
För lån med längre bindningstider gäller den ränta du och banken kommit överens om tills bindningstiden upphör.
Så hittar du lånevillkoren
Villkoren för ditt lån, till exempel vilken ränta du har, hur mycket du ska amortera och vilka dagar lånet ska betalas står i en så kallad villkorsbilaga. Där brukar det även stå vilken rabatt du har och hur länge den gäller. En del banker skickar villkorsbilagan per post eller så finns informationen i din internetbank.
- Kontrollera vilka villkor som gäller för ditt lån innan du tar kontakt med banken. Det är bra att vara påläst. Jämför också din ränta med bankens senaste snitträntor och gärna med några andra banker, fortsätter Eva Lindström.
- Du kan kontakta banken innan din rabatt upphör om du har 3-månadersränta. Men det är upp till den enskilda banken om de går med på en omförhandling eller om de ber dig återkomma när rabattperioden upphört.
Byta bank?
Om du har bestämt dig för att byta bank så kommer den nya banken att lösa ditt gamla lån och lägga upp det nya lånet. Däremot måste du själv beställa ett amorteringsunderlag hos din nuvarande bank och lämna det till den nya banken. Uppgifterna behövs för att din nya bank ska kunna bedöma om ditt lån omfattas av amorteringskrav och i så fall hur mycket du ska amortera.
Om du flyttar ditt lån under en pågående bindningstid, kan du få betala ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank. Banken har rätt till ersättning även för 3-månaderslån men många banker tar inte ut någon ersättning för dessa lån. Kontrollera för säkerhets skull vad som gäller i din bank.