2024-03-05 Nyhet

Sparkontot – en sparform för alla oavsett kön

Att spara på ett sparkonto bör betraktas som ett transparent och tryggt sparande för alla.

För drygt en vecka sedan skrev flera journalister* om att det finns stora skillnader mellan mäns och kvinnors sparande. Män och pojkar sparar mer än kvinnor och flickor i samma ålder och kvinnor väljer oftare ett riskfritt sparkonto medan män väljer att spara i aktier och andra värdepapper.

- Intressant läsning men det vore tråkigt om sparande på sparkonto skulle betraktas som ett sämre sparalternativ, säger Olivia Kanehorn, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Olika sparformer och investeringar har olika risk. Att spara i aktier och värdepapper innebär att värdet kan både öka och minska medan ett sparkonto är riskfritt om kontot har insättningsgaranti.

Räntorna på sparkonton har tidigare varit låga men har det senaste året legat på en högre nivå. Bortsett från att inflationen kan påverka värdet på sparandet kan du nu få runt 4 procents ränta på många konton med rörlig ränta.

- Men sparkontots ränta är inte det enda du ska titta på när du ska välja ett konto, förklarar Olivia Kanehorn. Du bör också kontrollera om räntan är nominell eller effektiv och titta på ett par andra faktorer, som t ex när räntan betalas ut. Det påverkar vad du tjänar ihop i slutändan.

Banker och andra företag marknadsför inte alltid samma sorts ränta och det gör att du kan behöva testa vilken sorts konto som faktiskt ger mest i plånboken. I vår nya sparkalkyl kan du göra just det, testa olika kontons räntor och utbetalningar och se resultatet.

Ta reda på villkoren för kontot som du redan har, eller som du funderar på att öppna, och räkna på olika spartider.

Du hittar villkor och räntetyp i vår jämförelse av sparkonton.

Du hittar vår sparkalkyl här.

Texterna om skillnader i mäns och kvinnors sparande skrevs bl a av Felicia Schön på Avanzabloggen, som i sin tur stödjer sig på siffror från SCB. Pingis Hadenius skrev i ett pressmeddelande som bl a publicerades i Tranås tidning: ”Pingis Hadenius vill få fler kvinnor att investera.... Kvinnor äger mindre, tjänar mindre och sparar och investerar betydligt mindre än män.”