Semester på kredit – bara en dålig idé?
Att ta en kredit till ren konsumtion på semestern är ingen vidare idé. Men att betala till exempel en resa med kreditkort är oftast det bästa alternativet. Så hur ska du tänka innan du tar semester på kredit?
Kronofogdemyndigheten har i ett pressmeddelande i veckan larmat om att många överskuldsätter sig på semestern. Ofta handlar det om att man köpt saker med kreditkortet och sedan missat att återbetala i tid. En skuld på kanske bara några hundralappar växer sig snabbt ohanterlig om den påförs räntor och avgifter.
- Spara först och köp sen är alltid det bästa rådet, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Men det finns ändå fördelar med att både betala för en resa och betala på resan med ett kreditkort.
Så länge du vet att du klarar av att betala tillbaka dina utgifter i tid är kreditkort ett bra betalningsmedel. Betala hela kreditkortsfakturan när den kommer. Då är krediten räntefri.
En viktig fördel när du har köpt en vara eller en tjänst med ett kreditkort är också att du har ett extra skydd jämfört med om du betalat kontant eller med bankkort.
Med kreditkort har du nämligen möjlighet att kräva pengar från din bank, om något går fel och företaget inte ersätter dig*.
Banken har ett så kallat solidariskt ansvar tillsammans med säljföretaget för fel och brister i det du har köpt. Om du får problem med varan eller tjänsten för att det är något som är fel och du inte kommer överens med säljaren, eller om företaget du handlat ifrån inte finns kvar, då kan du i stället vända dig till banken med dina krav.
Rätt enligt svensk lag
* Rättigheten att vända sig till banken står i konsumentkreditlagen (§ 29 konsumentkreditlagen). Du har en så kallad invändningsrätt. Det innebär att du har samma rätt att hålla inne en betalning eller rikta anspråk på återbetalning eller skadestånd mot banken, som du har mot säljaren.
Läs mer på sidan Rätt till ersättning från banken vid kreditköp?