2024-02-08 Nyhet

Nu hittar du snitträntorna från januari 2024 i vår jämförelse av bolåneräntor

Bankernas snitträntor för januari visar marginella sänkningar på 3-månadersräntorna, men något större sänkningar på 2-åriga bindningstider.

Konsumenternas Bank- och finansbyrå lämnar oberoende vägledning till konsumenter inom bank- och finansområdet. I vår jämförelse av boräntor redovisar vi bankernas listräntor och genomsnittsräntor.

Listräntorna är bankernas utgångsräntor. Utifrån listräntorna går det ofta att förhandla med banken för att få rabatt. Snitträntorna är ett genomsnitt av de räntor som kunderna i respektive bank fått under en viss månad för olika bindningstider, det vill säga efter rabatter. I vår jämförelse finns alla snitträntor för de senaste tolv månaderna.

De flesta större banker har sänkt snitträntorna marginellt i januari för 3 månaders bindningstid jämfört med december 2023. På 2-årsräntorna är sänkningarna något större. Snitträntorna hos tiotalet långivare var i januari 2024 mellan 3,82 – 4,28 procent jämfört med 3,87 – 4,74 procent i december 2023.

Dags att förhandla om räntan?

Har du ett bolån med en bindningstid för räntan som snart går ut bör du se över vilken ränta och vilken rabatt du har och ta initiativet till en ränteförhandling inför nästa period. Det är inte säkert att banken påminner dig innan din tidigare rabatt upphör.

-  Om du ska förhandla om din boränta kan du börja med att titta på genomsnittsräntan för den senaste månaden i din bank, eftersom det är den ränta som ”genomsnittskunden” har fått säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Men jämför även med snitträntorna hos andra banker och långivare.

Hur stor rabatt du kan få på lånet beror bland annat på hur stort ditt lån är, hur hög belåning du har, vilket slags bostad det är och var du bor. Din kreditvärdighet och hur stort engagemang du har i banken i övrigt har också betydelse. Fråga din bank vilka faktorer som påverkar just din ränta. En del banker har ”fasta” rabatter i stället för individuella förhandlingar. De utgår bland annat från hur stort ditt lån är och din belåningsgrad, det vill säga ditt lån i förhållande till marknadsvärdet på din bostad.

Jämför aktuella boräntor och genomsnittsräntor här.