2024-02-27 Nyhet

Låna inte onödigt dyrt – räkna och jämför i Lånekalkylen

Ibland behöver man låna pengar. Men ta dig tid att räkna på vilket lån som kostar minst. Titta inte bara på månadskostnaden utan på vad lånet kommer att kosta totalt i kronor.

Många banker och andra långivare erbjuder privatlån eller blancolån, men räntor, avgifter och villkor varierar mycket.

- Räntan på ett blancolån sätter långivaren utifrån din kreditvärdighet, så du har ingen möjlighet att förhandla. Därför är det extra viktigt att jämföra räntor och avgifter och titta på totalkostnaden för lånet innan du tar det, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Använd Lånekalkylen på konsumenternas.se för att jämföra och räkna innan du bestämmer dig för vilket lån du tar. Kalkylen räknar ut hur mycket lånet kostar totalt och hur mycket som går till amortering, räntor och avgifter.

- Betala tillbaka lånet så snart du kan. En lång återbetalningstid gör att lånet totalt blir mycket dyrare, fortsätter Eva Lindström. Kortare återbetalningstid gör månadsbeloppet högre, men om du klarar det så tjänar du mycket totalt sett.

Tänk på att när du delbetalar ett köp eller skjuter upp betalningen och får en faktura senare är det också krediter. Undvik sådana om du kan.

Så mycket kan lånet kosta

Du lånar 100 000 kr, räntan är 15 procent och du betalar en avgift på 39 kronor per månad. Lånet är ett så kallat annuitetslån. Det innebär att du betalar ett lika stort belopp varje gång.

Återbetalningstid 5 år

Kostnad per månad           Totalt betalar du tillbaka

2 418 kr                                145 080 kr (ränta 42 740 kr, avgifter 2 340 kr)

 

Återbetalningstid 12 år

Kostnad per månad          Totalt betalar du tillbaka

1 540 kr                               221 744 kr (ränta 116 128 kr, avgifter 5 616 kr)

 

Räkna på lån i Lånekalkylen

Läs mer om konsumtionslån