2023-09-12 Nyhet

Augustis genomsnittsräntor ute nu. Använd dem för att förhandla om din boränta

Har du ett bolån där din ränteperiod snart går ut? Då är det dags att kontakta din bank och höra efter vilken ränta de kan erbjuda i fortsättningen. Ta hjälp av genomsnittsräntorna från vår jämförelse av boräntor för att se vilka räntor som ”genomsnittskunden” fick den senaste månaden.

- I de flesta banker går det att förhandla om räntan, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Ta därför alltid initiativet till en diskussion med banken om din ränta inför en ny ränteperiod. Var påläst och kontrollera genomsnittsräntorna i din bank innan du tar kontakten och använd dem som en referenspunkt. Ta också gärna reda på vilka genomsnittsräntor några andra banker haft.

Om du inte blir nöjd med vad din bank erbjuder, fråga varför du inte får bättre ränta och om det finns något du kan påverka, till exempel flytta över ett sparande som du har någon annanstans. För att få så bra ränta som möjligt kan du också be om offerter eller låneerbjudanden från flera banker och lyfta fram dem när du förhandlar med din egen bank.

- Får du ett bättre erbjudande från någon annan bank och bestämmer dig för att byta bank är det viktigt att du säkerställer att du får lånet beviljat i den nya banken, poängterar Eva Lindström. Ta reda på alla villkor i den nya banken, exempelvis om den nya banken har andra amorteringskrav än din nuvarande. För att den nya banken ska kunna bedöma hur mycket du eventuellt måste amortera måste du själv begära ett så kallat amorteringsunderlag från din nuvarande bank, som du sedan lämnar över till den nya.

Jämför boräntor och genomsnittsräntor här