2023-11-10 Nyhet

Snitträntorna, ett verktyg i din ränteförhandling

Det kan löna sig att vara aktiv och jämföra olika banker när du ska omförhandla ditt bolån eller byta bank. Börja med att jämföra din nuvarande ränta med bankernas senaste genomsnittsräntor.

I Konsumenternas Bank- och finansbyrås senaste jämförelse över boräntor hittar du både bankernas annonserade räntor och deras genomsnittsräntor. Genomsnittsräntorna (snitträntorna) är ett genomsnitt av de räntor som bankens kunder fått för olika bindningstider en viss månad.

Du kan använda genomsnittsräntorna som utgångspunkt när du ska förhandla ränta med banken.

- Du kan ofta få en rabatt* på bolånet, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Fråga din bank vilka faktorer som påverkar just din ränta och kom ihåg att förhandla om din ränta. Och även om du redan har en rabatt på din ränta så bör du se över din ränta då och då. Om banken har höjt den annonserade räntan, som du får rabatt på, men utan att din rabattsats höjs, så blir ditt lån dyrare, konstaterar Eva Lindström.

* Vilken rabatt du kan få beror bland annat på hur stort ditt lån är, hur hög belåning du har, vilket slags bostad det är och var du bor. Din kreditvärdighet och hur stort engagemang du har i banken i övrigt påverkar också.

Jämför boräntor och snitträntor här