2023-07-10 Nyhet

Dags för ny ränteförhandling? Då kan det vara en god idé att jämföra bankernas genomsnittsräntor

Genomsnittsräntan är den ränta som bankens bolånekunder i snitt verkligen fått för olika bindningstider en viss månad. På konsumenternas.se publicerar vi en jämförelse över genomsnittsräntor och vi har nu uppdaterat den för juni månad.

Kravet på bankerna är att de ska publicera förra månadens genomsnitträntor inom fem arbetsdagar in på den nya månaden. Därefter sammanställs alla räntorna av Konsumenternas bank och finansbyrå och publicares i vår jämförelse.

- När man förhandlar med sin bank om bolåneräntan är det en stor fördel om du vet hur din ränta ligger till jämfört med andra kunder hos samma bank samt hur din bank står sig i jämförelse med andra kreditgivare, säger Fredrik Nordquist, jurist och biträdande chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå

Vad banken ger dig för ränta beror på flera faktorer, till exempel hur stort lån du har, hur stort lånet är i förhållande till vad din bostad är värd, hur din ekonomi och kreditvärdighet ser ut och hur "bra" kund du är i banken. Vilken slags bostad det är, och hur bostadsmarknaden ser ut där du bor, kan också påverka.

- Även om du bara skulle få ner räntan med några få tiondelar så kan det innebära minskade kostnader med flera tusen kronor per år så det lönar sig ofta att jämföra och förhandla, fortsätter Fredrik Nordquist

Jämför boräntorna från över 20 banker