2023-04-14 Nyhet

Använd genomsnittsräntan i din ränteförhandling

Ta hjälp av vår jämförelse över listräntor och genomsnittsräntor om du ska ta nytt bolån, eller omförhandla ett bolån. Vi har precis uppdaterat jämförelsen med genomsnittsräntorna för mars månad.

Listränta, även kallad annonserad ränta, är den ränta som banken gör reklam för och är ett slags utgångsränta. Genomsnittsräntan är däremot den ränta som bankens kunder i genomsnitt verkligen fått för olika bindningstider en viss månad. Även den redovisas i vår jämförelse av boräntor.

- Ett tips är att använda genomsnittsräntan som en utgångspunkt i din egen ränteförhandling säger Eva Lindström, jurist hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Hur mycket rabatt kan du få på listräntan?

Vad banken ger dig för ränta beror på flera faktorer, till exempel hur stort lån du har, hur stort lånet är i förhållande till vad din bostad är värd, hur din ekonomi och kreditvärdighet ser ut och hur "bra" kund du är i banken. Vilken slags bostad det är, och hur bostadsmarknaden ser ut där du bor, kan också påverka.

- Du kan begära att banken redovisar hur de har värderat de här olika faktorerna när de kommit fram till den ränta som du blir erbjuden, förklarar Eva Lindström. Kanske finns det något du kan göra – nu eller på sikt – för att få en större rabatt? 

Jämför boräntor här