2022-10-17 Blogg

Är det farligt att samla sina försäkringar i ett bolag?

Något man ofta hör, och som försäkringsbolagen gärna framhåller, är att man bör samla sina försäkringar i samma bolag. Det kan vara bra och smidigt, men det kan också finnas nackdelar och risker.

Uppenbara fördelar

Att samla sina försäkringar ger uppenbara fördelar. Du får för det första en rabatt, vilket allt annat lika är trevligt. Har du två eller fler försäkringar i  samma försäkringsbolag kan du till exempel ofta få 10 procents rabatt. Och tre försäkringar eller fler kan ge upp till 20 procents rabatt.

Till detta kommer en smidighetsfaktor: du vet var dina försäkringar finns, missar inte att anmäla skador och har överblick över både försäkringar och fakturor. Och om det skulle vara så att en skada berör flera försäkringar - då behöver du  bara ha kontakt med ett bolag och i vissa lägen dras bara en självrisk, vilket ska jämföras med flera självrisker om du haft försäkringarna i olika bolag.

En generell risk: du jämför inte

En risk när du samlar dina försäkringar är att du inte jämför och fattar ett beslut om varje försäkring för sig. Vi tycker att konsumenter ska bedöma innehållet när de väljer försäkring, liksom kundnöjdhet och pris. I våra jämförelser av försäkringar kan du jämföra innehåll och kundnöjdhet.

Det är lätt att bli förblindad av rabatten och att då inte konkurrensutsätta en ny försäkring. Teoretiskt sett kan också priset vara lägre hos någon annan, även utan rabatt. För att göra det optimala valet borde du, åtminstone i teorin, titta på varje försäkring för sig och handplocka försäkringarna. Ett samlande kan motverka det.

Lojala kunder riskerar att betala mer

Enligt en rapport från Finansinspektionen (FI)  framkommer att lojala kunder riskerar att betala mer. FI menar att det förekommer att lojala försäkringstagare drabbas av omotiverade och orättvisa premiehöjningar för hem- och villaförsäkringar.

Det viktigaste: Vissa bolag straffar dem som samlar

Vissa försäkringsbolag höjer priset på en eller flera försäkringar, om du eller din familj haft tre eller fler anmälda skador under en tvåårsperiod. Om du samlat försäkringarna i något av de bolagen kan antalet skador påverka priset. En skada på bilen, som regleras av bilförsäkringen, kan göra att priset på din hemförsäkring åker upp. Hade försäkringarna funnits i olika försäkringsbolag hade detta inte varit möjligt.

Är du en konsument som anmäler flera skador är det alltså en klar nackdel att samla försäkringarna, i alla fall om försäkringsbolaget har en sådan prispolicy. Visst finns det en logik i att en bevisad högre kundrisk ska leda till ett framtida högre pris, men vi anser att försäkringsbolagen kan gå för långt. Läs mer i ett tidigare blogginlägg ”Hur mycket får priset höjas på din försäkring?”

Välja högre självrisk?

Det är ingen bra idé att anmäla små skador om försäkringsbolaget har den här prismodellen. Då bör du som försäkringssamlare i stället säga dig vara villig att betala högre självrisker, eftersom du ändå riskerar att få betala dina egna småskador när de enligt försäkringsbolaget blir för många.

Ta reda på hur ditt försäkringsbolag gör om du tänkt samla. Små skador kan göra att en stor rabatt försvinner.

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat lever jag ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.