2022-10-11 Nyhet

Jämför de senaste boräntorna från över 20 banker

Se hur din ränta står sig mot de senaste räntorna från banker och andra långivare. Vi redovisar både de senaste listräntorna och bankernas genomsnittsräntor, dvs räntorna som kunder fått i praktiken efter fasta eller framförhandlade rabatter.

I en lite bistrare ekonomi är det mer aktuellt än någonsin att se om man kan förhandla sig till en lägre ränta på sina bolån. Ett bolån står ofta för en stor del av kostnaderna i hushållet.

- Ett tips är att använda de senaste snitträntorna i vår jämförelse som utgångspunkt för din egen ränteförhandling, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. 

Vad banken erbjuder för ränta på ditt lån beror på flera saker. Hur stort lån har du, hur stort är lånet i förhållande till värdet på din bostad, hur ser din ekonomi ut i övrigt och hur "bra" kund är du i banken? Vilket slags bostad du har, och hur bostadsmarknaden ser ut där du bor, påverkar också.

Kan du göra något nytt för att få större rabatt?

- Om du inte är nöjd med den ränta du fått, kan du be banken berätta hur de har värderat de här olika faktorerna. Kanske finns det något du kan göra – nu eller på sikt – för att få en större rabatt, tipsar Eva Lindström. 

Jämför boräntor från över 20 banker