2022-05-19 Nyhet

Är det dags att byta bank. Eller skaffa en till?

I vår nya guide hittar du tips på vad som är bra att tänka på när du ska välja eller byta bank. Där kan du också läsa om bankernas gemensamma rutin för bankbyten och se vilka uppgifter du behöver ha till hands. För vardagstjänster ska det gå på några dagar att byta bank.

När du ska byta bank eller välja en ny bank är det bra att fundera igenom vad som är viktigt för dig och vad du har för förväntningar på banken.

  • Är det viktigt för dig att banken har kontor du kan besöka?
  • Vill du ha möjlighet att få personlig rådgivning?
  • Vilken ränta kan du få på bolånet?
  • Har de någon ränta på sina sparkonton?
  • Erbjuder banken de tjänster som är viktiga för dig?
  • Vad kostar bankkort och betalkonton?
  • Kan du få lägre boränta om du blir helkund?
  • Kan du tänka dig att ha flera banker för att hålla räntor och avgifter så låga som möjligt?

- Om du har bolån kan det spela stor roll vilken bank du väljer, eftersom en lägre bolåneränta kan innebära flera hundra- eller tusenlappar i lägre månadskostnad. Ju större lån du har, desto mer pengar sparar du på lägre räntor, säger Mahabad Rahnamafar Hsieh, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Byta bank eller skaffa en till?

Nästa steg är att jämföra bankernas utbud och avgifter innan du bestämmer dig för om du ska byta bank. Ibland kan det vara svårt att hitta allt du vill ha hos en och samma bank. Det har därför blivit allt vanligare att ha flera olika banker.

- Bankerna kan vara bra på olika saker. Genom att ha fler än en bank så kan du välja den bästa banken på respektive område. Du kan till exempel ha en bank för ditt betalkonto, en annan bank för dina investeringar och en tredje bank för bolånen. Det är dock viktigt att du har koll på de olika bankernas avgifter för att kunna kontrollera att det inte blir dyrare för dig att ha fler banker i stället för en bank, säger Mahabad Rahnamafar Hsieh, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Om du har bestämt dig för att byta bank så vänder du dig till den bank som du vill byta till. Din nya bank ser då till att avsluta dina konton och banktjänster hos den gamla banken. Din nya bank ser också till att dina pengar förs över till ditt nya konto hos den nya banken.

Bankerna har en gemensam rutin för bankbyten för att det ska gå snabbt och smidigt. Enligt rutinen ska det inte ta mer än tre till fem bankdagar att byta bank. Det kan dock ta lite längre tid för flytt av lån, aktier och fonder då dessa inte omfattas av bankbytesrutinen.

Läs mer i guiden Välja och byta bank