2022-01-20 Nyhet

Funderar du på att samla dina lån?

När man har många krediter med höga räntor har det blivit populärt att försöka samla dem i ett enda större lån. Men stirra dig inte blind på vad din nya månadskostnad blir. Ett lån med lägre månadskostnad kan ha längre återbetalningstid och därmed bli dyrare totalt sett.

Många banker och kreditinstitut erbjuder samlingslån, det vill säga lån som du löser dina tidigare lån och krediter med för att få lägre kostnader. Samlingslån kan vara en bra idé men det finns också en viss risk att du fokuserar för mycket på en lägre månadskostnad och kanske missar att du i stället får dras med lånet en mycket längre tid än förut.

Vissa kreditinstitut marknadsför sina lån på det sättet, visar dig bara den lägre månadskostnaden. Andra marknadsför också sina lån med så kallade "från-räntor". Du bör därför kontrollera villkoren noga och jämföra ett eventuellt nytt lån med både räntan, amorteringen och återbetalningstiden på dina tidigare lån.

- Titta vad du betalar idag för krediterna totalt och se om du verkligen skulle tjäna på att ta ett samlingslån, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Vi har verktyg som du kan använda.

Räkna inte bara på månadskostnaden

Du kan jämföra alla lånekostnader med hjälp av vårt Lånelabb. Du skriver in skuldbelopp, ränta och amortering samt aviavgifter och kan se hur lång tid det tar innan ett lån är återbetalt.

- Lånelabbet visar ett före- och efterläge, fortsätter Eva Lindström. Då blir det tydligt om det nya lånet är förmånligt eller inte för dig.

Räkna på dina lånekostnader i Lånelabbet