2022-02-11 Nyhet

Vilket kort är bäst på resan?

Det finns inte ETT bankkort eller kreditkort som är bäst i alla situationer. Förutom att årsavgiften skiljer sig åt mellan olika kort, kostar det också olika mycket att ta ut pengar eller betala utomlands beroende på vilket kort du använder. Jämför olika kortavgifter i Konsumenternas lista.

Vi har sammanställt en lista över vad som är viktigast att jämföra mellan olika bank- och kreditkort när du vill skaffa ett kort som är bra på resor.

- Till exempel ser du vad det kostar att ta ut 1000 kr i automat utomlands och vilka valutaväxlingspåslag de olika korten har. Valutaväxlingspåslag tillkommer ofta när du tar ut utländsk valuta eller betalar i butiker och på restauranger utomlands, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Det utgörs av en viss procent av beloppet.

Tänk på att det är bra att ha två olika kort med sig på en resa, och att förvara dem på olika ställen. Om ett kort slutar att fungera tekniskt eller du blir bestulen, så står du inte utan möjlighet att betala för dig om du har ett kort till. Lite kontanter i lokal valuta är också bra att ha med sig. Det är fortfarande många länder som inte accepterar kortbetalning över allt.

Tänk också på de reseförsäkringar som ingår i bank- eller kreditkort normalt sett inte är lika omfattande som hemförsäkringens reseskydd eller separata reseförsäkringar.

Jämför kort som är bra på resor.

Du kan läsa mer om vad du kan tjäna på att välja ett kort med låga valutaväxlingspåslag.