2023-01-04 Nyhet

Inga pengar tillbaka för en trasig julklapp?

Har du köpt en vara som det är något fel på, men säljaren gör inget åt saken? Då kan det finnas möjlighet att få ersättning från banken i stället för säljaren, förutsatt att du köpt varan genom ett kreditköp.

När du har köpt en vara eller en tjänst med till exempel ditt kreditkort har du ett extra skydd jämfört med om du betalat kontant eller med bankkort. Banken som gett ut kreditkortet har nämligen ett ”solidariskt ansvar” tillsammans med säljföretaget.

Det innebär att du också kan vända dig till banken om du har ett krav på återbetalning eller vill bestrida ett betalningskrav. Det kan vara en stor fördel om du inte kommer överens med säljaren eller om företaget du handlat om inte längre finns kvar.

Vad är ett kreditköp?

För att ditt köp ska räknas som ett kreditköp måste det finnas något som kopplar ihop köpet och krediten. Om du betalar med ett kreditkort räknas det som ett samarbete mellan säljföretaget och banken. Om du däremot tar ett lån och sedan använder pengarna för att köpa en vara eller tjänst så är det inget kreditköp. Då finns det ingen koppling mellan köpet och krediten.

Swish eller direktbetalning är normalt inte kreditköp

Det är alltså inte hur du betalar som är avgörande för om det är ett kreditköp eller inte utan om betalningen görs genom att du tar eller använder en kredit och om det finns en koppling mellan köpet och krediten.

Om du betalat genom en så kallad direktbetalning i e-butiken, med swish eller via din internetbank så är det oftast inte fråga om ett kreditköp, om betalningen dras från pengar som du har på ditt konto. Men om du betalat på samma sätt men pengarna i stället dras från en kredit du har till kontot, så är det ett kreditköp.

Vilken ersättning kan du få från banken när det är ett kreditköp?

Följande ersättningar kan bli aktuella:

  • Du kan  ersättning av banken motsvarande  den ersättning du skulle ha rätt att få av säljaren. Det innebär att du inte kan få mer eller högre ersättning.
  • Du kan få ersättning i form av pengar, eller att du inte behöver betala. Banken kan inte leverera varan eller tjänsten, eller reparera en vara.
  • Du har rätt att få pengar från banken om du till exempel har hävt köpet men inte fått pengarna tillbaka från säljaren.
  • Du har rätt att få pengar tillbaka om du inte fått någon leverans av det du har köpt. Alternativt kan du ha rätt att få pengar som motsvarar ett prisavdrag, om varan inte stämmer överens med det som säljaren utlovat. 

Läs också på sidan Rätt till ersättning från banken vid kreditköp?