2021-03-17 Nyhet

Den 17 mars är Kollektivavtalets dag – ta tillfället i akt att jämföra avgifter i din tjänstepension

I dag uppmärksammas kollektivavtalens betydelse lite extra av både arbetsgivarorganisationer och fackförbund. Vi har information om de fem största avtalen, exempelvis hur mycket pengar som sätts av till din tjänstepension. Och du kan räkna ut ett jämförpris, som visar om din pension är billigare eller dyrare än andra.

90 procent av alla som arbetar i Sverige omfattas av kollektivavtal. Du kan själv välja hur hela eller delar av din tjänstepension ska förvaltas. Gör du inget aktivt val så placeras tjänstepensionen i ett så kallat ickevalsalternativ, som är en traditionellt förvaltad försäkring med låga avgifter.

Jämför villkor och avgifter

Vår information ska göra det lättare för dig att fatta beslut om vilka bolag du vill ska få förvalta din tjänstepension.

- Du hittar först allmän information om avtalsområdet, exempelvis hur mycket pengar som sätts av till din tjänstepension och vad som händer om du inte vill göra några egna val. Inom avtalsområdet kan du sedan gå vidare och jämföra bolagen mot varandra, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Du kan till exempel få svar på om de har en garanti, vad det kostar att flytta pensionskapitalet och om försäkringen ändras inför utbetalningen. Du kan också beräkna ett jämförpris, som visar om ditt sparalternativ är billigare eller dyrare än andra, utvecklar Gustav Jonsson.

Läs på om ditt avtalsområde

Beroende på vilket kollektivavtal du tillhör och hur mycket du tjänar avsätts olika procentsatser av din lön till tjänstepension. Arbetsgivaren betalar normalt in 4,5 procent av din månadslön på upp till 42 625 kronor till tjänstepensionen. Dessutom 30 procent på lönen över det. En lön på 30 000 kr per månad kan ge 16 200 kr per år i sparande.

- Det skiljer sig åt om du kan välja var hela eller delar av din pension ska placeras. I första hand gäller informationen vad som är aktuellt i dag men du hittar även information om äldre tjänstepensionsavtal när du valt avtalsområde, avslutar Gustav Jonsson.

Avtalsområden

Fakta

  • Tjänstepensionen är en viktig del av din totala pension.
  • Omfattas du av kollektivavtal har du automatiskt en tjänstepension.
  • Omfattas du inte kollektivavtal kan du i stället ha en individuell tjänstepension – fråga din arbetsgivare.
  • Du får ofta minst en tjänstepension per arbetsgivare. Har du till exempel arbetat på fem ställen har du minst fem olika tjänstepensioner.
  • Har du ingen tjänstepension kan du själv behöva spara extra till din pension. Likaså om du är småföretagare.