2021-08-11 Nyhet

Seriösa rådgivare ber dig aldrig göra investeringar via sociala medier

Finansinspektionen varnar för att allt fler privatpersoner blir kontaktade i sociala medier med löften om snabba vinster via olika investeringslösningar. Gör aldrig affärer med företag du inte känner till eller har kollat upp. 

Sedan före sommaren har allt fler konsumenter rapporterat att sociala medier blivit ett vanligt sätt för bedragare att ta kontakt. 

”Investeringsbedrägerier är en stor och världsomspännande verksamhet som omsätter miljardbelopp. Varje år drabbas tusentals konsumenter av olika bedrägerier. För att förebygga att konsumenter far illa informerar vi (Finansinspektionen, red:s anmärkning) löpande om olika aktuella bedrägerier och saker du kan tänka på för att undvika att bli drabbad. Råkar du som konsument ut för ett investeringsbedrägeri ska du alltid göra en polisanmälan.”

Även vi på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå får samtal från bekymrade konsumenter i vår vägledning, som undrar vad de kan göra. Kanske har de redan accepterat ett lockerbjudande men ångrat sig eller insett att det rör sig om ett bedrägeri.

- Bedragare lockar ofta med påståenden om att du ska få tillgång till marknader och affärer som annars bara är till för professionella placerare eller mycket rika människor, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Men den gamla devisen: Låter det för bra för att vara sant, så är det inte sant, gäller fortfarande understryker Fredrik.

Har du blivit av med pengar?

Om du upplever att du blivit av med pengar kan du läsa mer om dina möjligheter att åtgärda ”obehöriga transaktioner” här:

Råkat ut for kortbedrageri eller andra obehöriga transaktioner?

Du kan också läsa vår Checklista vid investeringsbedrägerier.

Finansinpektionens checklista för att undvika bedrägeri

Finansinspektionen har också sammanställt en checklista om hur du undviker investeringsfällor. Till exempel bör du kontrollera om företag som kontaktar dig är auktoriserade och finns med i Finansinspektionens Företagsregister eller på står på deras Varningslista över oseriösa företag. Läs mer här:

Så ser du igenom bedrägeriförsök.