2020-11-18 Nyhet

Bankerna tjänar mer på bolånen – läge att förhandla om räntan?

Bankerna tjänar mer på bolån det tredje kvartalet 2020 än vad de gjorde föregående kvartal. Det konstaterar Finansinspektionen (FI) i en aktuell rapport. FI menar att det därför finns möjlighet för konsumenter att förhandla om villkoren för sina bolån

Bruttomarginalen är skillnaden mellan vad det kostar banken att finansiera sina bolån och den ränta de tjänar på dem. Bankernas bruttomarginal har ökat och enligt Finansinspektionen (FI) finns det därför möjlighet för konsumenter att förhandla ner räntan på sina bolån.

Vad kan du som konsument göra?

Det är viktigt att hålla sig informerad om vilka villkor man kan få hos olika långivare och att man förhandlar för att sänka sina räntekostnader. Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk, enligt Finansinspektionen (FI).

Tips när du vill förhandla om din ränta:

  • Kontrollera bankernas snitträntor. Snitträntorna är de räntor som bankerna faktiskt har erbjudit sina kunder en viss månad. Använd snitträntan som utgångspunkt för en diskussion om just din ränta. Du hittar alla bankers snitträntor i vår jämförelse över boräntor.
  • Ställ frågor till banken om hur de kommit fram till den ränta du blir erbjuden. Läs också på om vilka faktorer som styr bankens räntesättning.
  • Fundera på vad du eventuellt kan förändra, till exempel skaffa ett sparande i banken, eller öka det du har. Fråga också hur mycket det i så fall kan påverka räntan.
  • När du får ett så kallat bindande erbjudande om ett bolån ska du samtidigt få en förklaring till hur banken har bestämt den ränta som de ger dig. Efter att du fått erbjudandet har du sju dagars betänketid för att överväga om du ska acceptera erbjudandet eller inte. I förklaringen ska banken informera om sin finansieringskostnad och de faktorer som rör dig, ditt bolån och din bostad och styrt den ränta som du blir erbjuden.

- Se till att du får rabatten skriftligt, och att det också står hur länge den gäller. Och tänk på att själv hålla reda på när det är dags för en ny ränteförhandling, det är inte säkert att banken påminner dig, kommenterar Eva Lindström jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Läs också om

Jämför listräntor och snitträntor på bolån här på webbplatsen

Läs Finansinspektionens rapport om marginalerna på bolån

Läs artikel med tips om bolån i Svenska Dagbladet, där bland annat Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas Bank- och finansbyrå intervjuas.