2020-07-01 Nyhet

E-handlare ska visa betalningsalternativ utan kredit i första hand. Bankerna har ansvaret.

Från den första juli gäller nya krav för e-handel. Om det finns flera sätt att betala så måste de olika alternativen visas i en viss ordning. Ett betalsätt som innebär en kredit för konsumenten får inte visas först. Betalning med kredit får inte heller vara förvalt när det finns andra sätt att betala. Med kredit menas till exempel betalning med kreditkort eller mot faktura.

När konsumenter handlar på nätet presenteras ofta olika sätt att betala. Det har varit vanligt att ett alternativ som innebär betalning på kredit är det som visas först eller är förvalt. Det kan till och med vara svårt för konsumenten att hitta ett alternativ som innebär att betalningen sker direkt.

Går det att betala direkt?

Från och med den 1 juli 2020 ansvarar bankerna för att e-handlaren presenterar betalningsalternativen i en viss ordning. Går det att betala direkt – till exempel med ett bankkort där beloppet dras direkt från ditt konto i banken, eller genom att betala direkt via din internetbank – så ska direktbetalningsalternativen visas först.

Fördelen att betala med pengar du har på kontot är att du slipper bevaka när fakturor ska betalas, som är nödvändigt om du handlar på kredit. Du slipper också risken med att förlora överblicken över din ekonomi.

Betalning på kredit ska vara ett aktivt val 

Lagstiftaren vill att betalning på kredit ska vara ett aktivt val från konsumentens sida.

- Med de nya reglerna kommer direktbetalningsalternativen att presenteras först när e-handlaren erbjuder flera alternativ, och det kommer förhoppningsvis att leda till att konsumenter undviker att handla på kredit i onödan, säger Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Nytt kapitel i betaltjänstlagen

De nya reglerna kommer att finnas i betaltjänstlagen, i ett nytt kapitel; kapitel 7a. Det är betaltjänstleverantören, alltså typiskt sett banken, som har ansvar för att e-handlaren presenterar betalalternativen på rätt sätt.

Extra konsumentskydd vid kreditköp

Det kan finnas fördelar med att betala i efterskott när du köper online. En fördel är att du kan få varan innan du betalar, vilket minskar risken för att bli lurad. Du får även chansen undersöka varan innan du betalar. Det finns också ett extra skydd i konsumentkreditlagen vid kreditköp som innebär att man kan göra samma invändningar mot kreditgivaren som mot säljaren och något blir fel eller du inte får din vara.

- Men att handla på kredit ska vara ett aktivt val som konsumenten gör, säger Cecilia Blomqvist. Att handla på kredit innebär ofta att det tillkommer extra kostnader. Och lite beroende på vilken typ av kredit det rör sig om så kan du också få betala ränta på kreditbeloppet, tillägger hon.

Läs mer om olika betalningsalternativ, t ex Delbetalning.