2020-07-08 Nyhet

Boräntor - ta hjälp av vår jämförelse över annonserade räntor och genomsnittsräntor

Funderar du på att byta bank för ditt bolån, eller ska du omförhandla ditt lån inför en ny ränteperiod? Du hittar alla bankers annonserade räntor i vår oberoende översikt av boräntor, och dessutom alla genomsnittsräntor för de senaste tolv månaderna. Vi har just uppdaterat jämförelsen med genomsnittsräntorna för juni månad.

På vår webbplats konsumenternas.se kan du jämföra räntorna hos alla banker och institut som erbjuder bolån.

De annonserade räntorna, ibland kallade listräntorna, är de räntor som banken annonserar i sin reklam. Utifrån dem kan man ofta förhandla med banken för att få rabatt.

Genomsnittsräntor

Varje månad publicerar vi också alla bankernas genomsnittsräntor. Genomsnittsräntan är den ränta som bankens kunder i genomsnitt fått för olika bindningstider en viss månad. En del kunder fick alltså högre ränta och en del fick lägre ränta än snitträntan.

- Ett tips är att använda de senaste snitträntorna som en utgångspunkt för din egen ränteförhandling säger Eva Lindström, jurist hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Stora skillnader


Spannet är stort mellan de lägsta och de högsta genomsnittsräntorna. Vilka bindningstider som de olika aktörerna erbjuder varierar, men från jämförelsen kan vi hämta några exempel från juni 2020:

Bindningstid 3 månader – 1,00 – 4,93 %
Bindningstid 1 år – 1,19 – 5,37 %
Bindningstid 5 år – 1,38 – 7,17 %.

Hur mycket rabatt kan du få?

Vad banken erbjuder för ränta på ditt lån beror på flera faktorer. De handlar om hur stort lån du har, hur stort lånet är i förhållande till värdet på din bostad, hur din ekonomi och kreditvärdighet ser ut och hur "bra" kund du är i banken.

Du kan begära att banken redovisar hur de har värderat de här olika faktorerna när de kommit fram till den ränta som du blir erbjuden. Kanske finns det något du kan göra – nu eller på sikt – för att få en större rabatt.

Jämför bankernas boräntor