2020-12-16 Nyhet

Ska du skicka pengar utomlands i jul?

Ska du skicka pengar till utlandet i jul? Tänk då på att kontrollera med din bank om man kan skicka pengar till det land du vill.

I de flesta fall går det att göra utlandsbetalningar utan problem. Om du gör en så kallad SEPA-betalning inom EU så är pengarna framme nästa dag. En betalning till ett land utanför EU kan däremot variera i både pris och hur lång tid det tar.

Men alla banker skickar inte pengar till alla länder. Det beror i de flesta fall på penningtvättslagstiftningen som gör att vissa länder anses medföra för stor risk för banken att hantera.

- Ett land som det länge har varit svårt att skicka och ta emot pengar från är Iran, som ju många svenskar har släkt och familj i, säger Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Men även länder som Turkiet och Ukraina kan det vara besvärligt att skicka pengar till.

Läs mer om utlandsbetalningar.

Jämför kostnaden för att skicka pengar

Om inte banken vill göra överföringar kan man vända sig till något av de betaltjänstföretag som erbjuder utlandsbetalningar. Konsumentverket har en webbtjänst, Money from Sweden. Syftet är att hjälpa människor att jämföra kostnaderna för att skicka pengar utomlands. Jämförelsen omfattar 42 olika länder och informationen på webbplatsen finns på 16 språk.

Gå till Money from Sweden.