2020-12-04 Nyhet

Betala smart i julhandeln

Julen står för dörren och med den kommer många av oss köpa mängder av både presenter och mat. Kreditköp kan faktiskt  vara ett klokt val eftersom det ger dig ett starkt konsumentskydd om något går fel. Men det är bara ett bra val om du har tillräckligt god ekonomi att betala när du får fakturan. Annars riskerar du att dra på dig extra avgifter och skulder.

På grund av coronapandemin kommer fler inköp än vanligt att ske ”på distans” det vill säga i praktiken på nätet. Men när man handlar på nätet är det inte alltid som varorna levereras som avtalat eller levereras överhuvudtaget. Det händer också att varan inte motsvarar det som utlovats. Då kan det vara en fördel att ha gjort ett kreditköp, till exempel betalat med sitt kreditkort eller mot faktura.

- Gör du ett kreditköp har du ett extraskydd jämfört med andra betalsätt, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Om det företag som du köpt julklappen från till exempel inte levererar eller går i konkurs innan du fått varan, så kan du kräva pengarna tillbaka från kreditgivaren.

Banken har samma ansvar som säljaren

Vid köp på kredit har banken (eller den kreditgivare som gett ut kreditkortet eller erbjuder fakturaalternativet) ett solidariskt ansvar tillsammans med säljföretaget för fel och brister i det du har köpt. Det innebär att du kan du vända dig till banken med dina krav, om du får problem till exempel för att det är något som är fel och du inte kommer överens med säljaren, eller om företaget du handlat ifrån inte finns kvar.

Mer information om kreditköp finns att läsa i vår guide Rätt till ersättning från banken vid kreditköp

Konsumenternas lista över kort som är bra för köp

Inför julen har Konsumenternas Bank- och finansbyrå tagit fram en lista över kontokort som är bra för inköp. Ur vår omfattande jämförelse av kontokort har vi gjort ett urval av kort som har egenskaper och avgifter som är intressanta för konsumenter i julhandeln.

- Vi gör regelbundet olika Konsumenternas listor, säger Fredrik Nordquist, biträdande chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Den här gången valde vi redovisa årsavgiften, räntefri period, kreditränta och bonus på kontokort. Det är avgifter och egenskaper som är viktiga för den som ska handla mycket inför julen och som vill använda kreditkort. Nästa gång kan det vara annat som står i fokus, vilket kort som är det bästa på resan till exempel.

Konsumenternas lista med kort som är bra för inköp finns här.