2020-12-14 Nyhet

Bli inte lurad - investeringsbedrägerier vanliga just nu

Bedragare är skickliga på att låta trovärdiga och många konsumenter blir lockade in i investeringsbedrägerier. Lägg på luren om du blir uppringd och är osäker på vad det rör sig om. Eller ställ åtminstone ett par kontrollfrågor.

Ett investeringsbedrägeri börjar ofta med ett oväntat telefonsamtal. Du blir uppringd och får ett erbjudande om snabb, hög och säker avkastning. Erbjudandena är inte sällan rena bedrägerier och den bästa lösningen kan vara att lägga på luren. Men om du inte vill det utan fortsätter att lyssna på förslaget, rekommenderar vi starkt att du ställer vissa kontrollfrågor.

På konsumenternas.se hittar du exempel på frågor du alltid bör ställa om du blir uppringd och får ett förslag om att investera pengar: Checklista vid investeringsbedrägerier.

- Begär information om företaget som personen påstår sig ringa från, exempelvis organisationsnumret. Klargör också för den som kontaktar dig att du kommer att kontrollera all information du får, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Investera inga pengar, inte ens små belopp, utan att först ha kontrollerat företaget. Avstå vid minsta tveksamhet, risken att bli lurad är stor, fortsätter Fredrik Nordquist?

Bedragare har utnyttjat Konsumenternas bank- och finansbyråns goda rykte

De senaste dagarna har kriminella personer kontaktat konsumenter och utgett sig för att ringa från Konsumenternas Bank- och finansbyrå. De har till och med ”spoofat” vårt telefonnummer, dvs tekniskt manipulerat det så att det ser ut som att byrån ringer. Vi vill understryka att vi aldrig ringer upp från kontaktnumret och aldrig utan att du själv bett om det. När vi ringer upp visas numret som ”dolt nummer”.

- Vi har vidtagit åtgärder för att spärra bedragarnas möjligheter men vill också påminna om vad du som konsument kan göra för att minska risken att bli lurad, säger Kicki Westerståhl, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Vi vill också tipsa om en film från Finansinspektionen som handlar om hur du minskar risken för att råka ut för ett investeringsbedrägeri: ”Låt dig inte luras”.