2019-06-27 Nyhet

Har du ett IPS-sparande?

Sedan avdragsrätten togs bort för de allra flesta IPS-sparare, är det inte längre förmånligt för dem att sätta in mer pengar till sitt individuella pensionssparande (IPS). Men även om du inte sätter in nya pengar till din IPS är det viktigt att se över sparandet. Du har till exempel möjlighet att flytta det, kanske till ett bolag som erbjuder fler sparalternativ och/eller lägre avgifter.

Ett IPS-sparande är bundet och du kan, med några få undantag, börja ta ut det först vid 55 års ålder.

- Har du ett IPS-sparande, kan det vara bra att se över vilken sparform du har valt (fonder, aktier m m), vilken risknivå ditt sparande har och vilka avgifter som tas ut, säger Susanne Johansson, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Inom ett IPS-sparande har du möjlighet att välja bland de sparalternativ IPS-bolaget erbjuder och du kan alltså byta till ett annat alternativ om du vill det. Som IPS-sparare har du också möjlighet att flytta sparandet till ett annat IPS-bolag, kanske till ett bolag som erbjuder fler sparalternativ och/eller lägre avgifter.  

- Vi har nyligen uppdaterat uppgifterna i vår jämförelse av IPS hos olika bolag. Jämförelsen kan underlätta när du ska se över ditt IPS-sparande, tipsar Susanne Johansson.