2019-04-01 Blogg

”Hjälp, jag måste välja” och andra myter om pension

Såhär på vårkanten är pension ett aktuellt ämne. Kanske har en nyhetsartikel eller orangefärgat kuvert väckt ditt intresse? Eller möjligen oro? En del av oron som man kan känna tänkte jag försöka stilla genom att gå igenom fem utbredda pensionsmyter.

1. Hjälp, jag måste jag välja!

Bild från freeimages.comNej, det måste du inte. De fonder och placeringar du hamnar i när du inte gör något val, sk ickevalsalternativ, fungerar ofta ganska bra. I PPM-systemet får du AP7, soffliggarfonden, som både har låga avgifter och historiskt har levererat goda resultat. Ännu viktigare är att om du får en tjänstepension via kollektivavtal så har man också tagit hand om ”icke-väljarna”. Det du får är ofta relativt vettiga alternativ. Du kan så klart optimera ditt resultat genom att välja, men du måste inte välja.

2. Allt med pension är dyrt och svårt, jag blir nog lurad hur jag än gör?

Även små skillnader i avgifter kan göra stor skillnad sett över lång tid. Det visar vårt Jämförpris som du kan se för privata pensionsförsäkringar, kollektivavtalade tjänstepensioner och individuella tjänstepensioner. Men man kan också se att prisnivån som gäller kollektivavtalad tjänstepension, där troligen flest har mest pengar, har sjunkit, vilket beror på att upphandlingarna ger en viss prispress.

Inom PPM finns det ett upphandlat fondtorg. Visst kan du bli lurad, jag tänker till exempel på Falcon Funds och Allra, det hör till ovanligheterna och tumskruvarna har dragits åt hårdare på senare tid. Tveksamma aktörer ska förhoppningsvis bli mer sällsynta framöver genom förändringar i principerna för vilka som får vara med.

3. Det är så svårt att få överblick över vad jag har

Genom att logga in på minpension.se så får du en uppfattning vad du har och var dina pensionspengar finns. Men visst, även om du (till 99%) kan se allt du har, är det ofta fördelat på ett stort antal aktörer. Problemet är, bland annat, att det blir minst en tjänstepension per arbetsgivare. Har du jobbat på fem ställen får du alltså räkna med (minst) fem olika tjänstepensioner.

Ett enda tjänstepensionskonto (som det är inom PPM) hade ju såklart varit mycket enklare att hålla reda på i ett konsumentperspektiv, men där är vi inte än. Att du i alla fall kan se allt på ett ställe är ändå en viss framgång. Notera att det orange kuvertet däremot inte visar allt utan bara det du får från staten.

4. Ok, jag har överblick, men vad ska jag börja ta tag i?

Börja med det enkla och det viktiga. Enklast att börja med är att se om du är nöjd med dina PPM-fonder. Det gör du på pensionsmyndigheten.se

Viktigast i kronor bör vara att se över den tjänstepension där du har mest pengar, alltså troligen från den arbetsplats där du jobbat längst. Där kan förändringar göra störst skillnad om nu summorna är störst. Den tjänstepension som är kopplad till din nuvarande arbetsgivare är också något att se över.

5. Jo, jo, men jag behöver hjälp! Varför kan man inte få det?

Du kan få hjälp av några olika aktörer:

  • Min Pension har numera bra verktyg som kan visa vad du kan tänkas få i pension, och även för hur man kan tänka kring utbetalning av pension.
  • Pensionsmyndigheten kan svara på frågor om hela pensionen, och särskilt om val av PPM-fonder
  • Konsumenternas Försäkringsbyrå svarar på frågor om avgifter och hur man kan tänka om tjänstepension och privat pension. Du kan jämföra bolagen mot varandra och även hitta checklistor för flytt.

 

Om Gustav

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat är jag en småbarnspappa som lever ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.