2014-12-08

"Money from Sweden" jämför avgifter för att skicka pengar utomlands

Konsumentverket har i dagarna lanserat webbtjänsten Money from Sweden. Syftet är att hjälpa människor att jämföra kostnaderna för att skicka pengar utomlands.

Varje år skickar personer som bor i Sverige stora summor till familj och vänner utomlands. Avgifterna för skicka pengar från Sverige till konton eller kontor i andra länder, så kallade remitteringar, varierar kraftigt. På uppdrag av regeringen har Konsumentverket därför tagit fram Money from Sweden, en oberoende prisjämförelsetjänst.

Tjänsten vänder sig till privatpersoner

Money from Sweden vänder sig till privatpersoner och tjänsten är certifierad av Världsbanken. All information finns på svenska och engelska, med kompletterande information på ytterligare ett drygt tiotal språk.

- Vi tycker att det bra med en genomlysning av bankernas och de olika företagens avgifter och att konsumenterna nu på ett enklare sätt kan jämföra olika aktörers tjänster, säger Ulf Rydstedt på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Pressmeddelande från regeringen

I ett pressmeddelande från regeringen uttalar sig bland annat Konsumentverkets generaldirektör Gunnar Larsson så här:

- Tjänsten ska underlätta för alla som skickar pengar utomlands. Syftet är att så mycket pengar som möjligt når mottagaren, konstaterar Gunnar Larsson.

Isabella Lövin, biståndsminister, går ännu längre:

- Med tanke på att remitteringar är tre gånger större än det globala biståndet till fattiga länder är det oerhört viktigt att pengarna inte fastnar hos mellanhänder som tar oskäligt stora avgifter. Detta initiativ kommer att göra stor skillnad och jag hoppas att andra länder också inspireras. Det visar att fler politikområden än biståndet är viktiga för att bekämpa fattigdom och kan bidra till en rättvis utveckling, säger Isabella Lövin.

Jämförelsen Money from Sweden uppdateras genom så kallad "mystery shopping". Det innebär att banker och andra finansiella institut inte vet vem det är som frågar efter uppgifterna. Det ska garantera att kostnaderna är desamma som du som konsument får betala när du gör en överföring.

Läs mer om Money from Sweden här.

Läs pressmeddelandet från Regeringen här.

Informationsansvarig
Konsumenternas Bank- och finansbyrå