Taxonomiförordningen om miljömässigt hållbara investeringar, den så kallade EU-taxonomin, är en lag som antogs av EU i juni 2020. Den gäller som lag i alla EU-länder och började tillämpas den 1 januari 2022.
Syftet med Taxonomiförordningen är att skapa en enhetlig, gemensam definition av vilka verksamheter som bedöms vara miljömässigt hållbara, en sorts miljömärkning inom EU av ekonomiska verksamheter. På så sätt ska investerare (av kapital) få information om den verksamhet som de investerar i kan betraktas som miljömässigt hållbar.
EU-taxonomin anger ramarna för vad som bedöms vara miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Men eftersom EU-taxonomin endast sätter ramarna, behöver den kompletteras med detaljerade regler inom olika områden. De detaljerade reglerna fastställs av EU-kommissionen i delegerade akter.
Syfte
Syftet med EU-taxonomin är att styra om det kapital som investeras till de företag som har verksamheter som är miljömässigt hållbara, så att EU kan nå sina klimatmål. Det är nödvändigt att investeringar görs i hållbara verksamheter om EU ska nå sina klimatmål.
Koppling till Parisavtalet
För att en ekonomisk verksamhet ska betraktas som miljömässigt hållbar enligt EU-taxonomin måste verksamheten bidra till att uppnå 1,5 graders målet i Parisavtalet.
Tidsplan
Företag som är rapporteringsskyldiga enligt EU-taxonomin måste från och med den 1 januari 2022 börja rapportera om hur verksamheten tar hänsyn till två av sex miljömål. Det handlar om:
1. Begränsning av klimatförändringar
2. Anpassning till klimatförändringar
Bättre hållbarhetsrapportering
Genom EU-taxonomin får investerare och andra intressenter tillgång till en mer transparent, tillförlitlig och jämförbar hållbarhetsinformation om företagens aktiviteter. Detta är nödvändigt för att det ska vara möjligt att identifiera och avgöra om en verksamhet är miljömässigt hållbar.
Rapporteringskrav för företag
Följande krav gäller:
- Företag på finansmarknaden till exempel försäkringsbolag, tjänstepensionsbolag och fondbolag som marknadsför sina finansiella produkter som miljömässigt hållbara måste informera om hur stor del (uttryckt i procent) av underliggande investeringar som är miljömässigt hållbara och därmed förenliga med EU-taxonomin.
- Stora företag och koncerner med fler än 500 anställda måste ange i sin hållbarhetsrapport hur stor del av verksamheten som är miljömässigt hållbar enligt EU-taxonomin.
- Företag av allmänt intresse till exempel försäkringsbolag, banker och börsbolag måste ange i sin hållbarhetsrapport hur stor del av verksamheten som är miljömässigt hållbar enligt EU-taxonomin.
Vad är en miljömässigt hållbar verksamhet?
För att en verksamhet ska klassificeras som miljömässigt hållbar ska den:
- bidra väsentligt till ett eller flera av sex miljömål (se nedan)
- inte orsaka betydande skada för något av de övriga miljömålen
- uppfylla vissa minimikrav inom hållbarhet, till exempel att leva upp till internationella normer och att arbeta i linje med FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter.
- överensstämma med detaljerade regler för olika miljömål som EU:s experter tar fram för olika verksamheter (se mer nedan).
Sex miljömål i EU-taxonomin
1. Begränsning av klimatförändringar
2. Anpassning till klimatförändringar
3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
4. Omställning till en cirkulär ekonomi
5. Förebyggande och begränsning av miljöföroreningar
6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem
Detaljerade regler för miljömålen 1 och 2
För miljömålen om klimatförändringar har EU under 2021 tagit fram detaljerade regler för att hjälpa investerare att identifiera verksamheter som bidrar till en begränsning av eller anpassning till klimatförändringarna. Reglerna har tagits fram med hjälp av en expertgrupp och bygger på vetenskapligt data från bland annat IPCC (ett FN-organ som tar fram vetenskapligt data om klimatförändringar).
De detaljerade reglerna omfattar huvudsakligen vissa särskilt utvalda sektorer som står för mer än 80% av koldioxidutsläppen inom EU till exempel skogsbruk, energi, tillverkningsindustrin, transporter och byggnader. Dessa sektorer kan i hög grad bidra till att begränsa klimatförändringar men också bidra till att anpassa samhället/verksamheter till de klimatförändringar som redan är ett faktum.
Även för finans- och försäkringsbranschen finns det detaljerade regler för miljömålet klimatanpassning.
I de detaljerade reglerna kan man läsa om vad som krävs av en verksamhet för att den ska anses vara miljömässigt hållbar. Vanligen anger reglerna ett högsta gränsvärde som verksamheten måste hålla sig inom.