2024-03-19 Nyhet

Global Money Week vill öka ekonomikunskaperna bland barn och unga

Global Money Week pågår från den 18 till 24 mars 2024. Det är ett årligen återkommande initiativ från OECD som syftar till att öka ungdomars kunskap om bank, finans och försäkring. 

Årets huvudtema under Global Money Week är “Protect your money, secure your future”. Fokus ligger på att lära barn och ungdomar att bli trygga konsumenter och att utveckla ett ansvarsfullt beteende när det gäller sina egna pengar, särskilt digitalt. 

På konsumenternas.se finns fakta, information och guider om bank- och försäkringsfrågor som riktar sig till konsumenter i alla åldrar och t ex Finansinspektionen och Internetstiftelsen uppmärksammar Global Money Week genom olika artiklar, bl a om köp inuti appar. 

- Vi tar emot en hel del ledsna föräldrar och ungdomar i vår telefonvägledning som frågar om vilket ansvar de har i olika frågor, säger Patrick Rydén, chef på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Vi håller med andra aktörer om att det är superviktigt att sprida kunskap om hur ungdomar kan bli sunt misstänksamma mot företeelser som köp inuti appar eller orealistiska lånekampanjer.

Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå, vill skicka sitt viktigaste budskap till ungdomar under veckan.

- Du bör absolut skaffa en hemförsäkring när du flyttar hemifrån, oavsett om det är för att studera eller arbeta. Hemförsäkringen innehåller så mycket mer än ett skydd för dina saker, som du kanske inte tycker är så värdefulla. Du kanske inte tänker på att du samtidigt får ett reseskydd, ett överfallskydd och ett skydd för om du skulle krävas på skadestånd eller hamna i en rättslig tvist!

Hos organisationen för Global Money Week kan du som vill hjälpa till att öka ungdomars kunskap om finansiella frågor hämta material på engelska och ett par andra språk.