2024-06-03 Nyhet

Välj det bankkort eller kreditkort som passar dina syften

Inget kort är bäst på allt. Därför är det bra att utgå från hur och när du tänker använda kortet innan du väljer ett. Vår jämförelse visar priser och villkor för 64 olika bank- och kreditkort.

I dagarna har vi uppdaterat både priser och villkor i vår jämförelse av bank- och kreditkort. Använd jämförelsen för att se vilka kort som bäst motsvarar det du ska använda kortet till.

- Det kan vara bra att ha två kort, exempelvis när du är ute och reser och något av korten skulle sluta att fungera. Eller att använda ett kort för vardagsinköp och ett annat för större köp. I vissa kort finns till exempel försäkringsskydd för varor som du betalar med kortet, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Skillnad mellan bankkort och betal- och kreditkort

I jämförelsen delar vi in korten i två grupper – bankkort och betal- och kreditkort. Bankkort är kort där ditt köp eller uttag dras direkt från bankkontot.

Med ett betal- och kreditkort skjuter du upp betalningen tills du får en faktura. Då betalar du antingen hela din skuld, eller delar upp betalningen. Betala helst hela skulden senast på förfallodagen. Delar du upp betalningen är räntorna generellt sett höga och det kan dessutom tillkomma avgifter.

De flesta kort har en årsavgift, men det finns ett antal avgiftsfria kort. De flesta kort för barn och ungdomar har ingen årsavgift.

Kort för resor

Reser du mycket är det värt att titta på om kortet har en valutaväxlingsavgift. Det är ett påslag i procent som görs när du handlar eller tar ut pengar i andra valutor än kronor. Bara 6 av de 64 kort som vi redovisar i vår jämförelse har 0 % i påslag. De flesta korten har en avgift på mellan 1,5 och 2,0 %. Det betyder ett påslag på 30 – 40 kr om du handlar för 2 000 kr.

Det är också värt att titta på om banken tar uttagsavgifter när du vill ta ut pengar i automater utomlands. De flesta bankkort är avgiftsfria när du tar ut pengar inom EU i kronor eller euro. Det finns även ett antal kort som har avgiftsfria kontantuttag utanför EU-området, varav de flesta är bankkort.

Däremot har många kreditkort uttagsavgifter och i en del fall behöver du även betala ränta från uttagsdatumet.

Många kort innehåller en reseförsäkring. Skyddet som ingår kan vara begränsat och omfattningen varierar en hel del mellan olika kort. Kontrollera därför noga hos banken vad försäkringen innehåller.

Kort för inköp

En del kort har bonussystem så att du får poäng när du betalar med kortet. I vissa fall kan du bara använda bonusen för att göra nya inköp. Andra kort  betalar ut bonusen men det  kan finnas begränsningar, exempelvis att du bara kan lösa in bonusen på vissa säljställen.

- Variationen i avgifter och villkor är stor mellan olika kort. Det bästa rådet jag kan ge är att utgå från hur du vill använda kortet och titta noga på villkoren innan du väljer avslutar Eva Lindström.

Jämför bankkort och kreditkort

Läs om att betala på resa