2024-06-20 Blogg

Du behöver en reseförsäkring även inom Europa

Som medborgare i EU har du visserligen rätt till offentlig vård inom Europa. Men en privat reseförsäkring innebär lite andra möjligheter vid en längre vistelse. I sitt senaste blogginlägg förklarar Gustav Jonsson vad som gäller.

Att ha en reseförsäkring när du reser utomlands är viktigt. I alla hemförsäkringar ingår minst 45 dagars reseförsäkring. Har du en hemförsäkring har du alltså en reseförsäkring för en vanlig resa. Men om du ska vara borta längre än 45 dagar, rekommenderar vi alltid att du har en reseförsäkring för det också, till exempel genom att förlänga hemförsäkringens reseskydd.

En del kanske tänker att behovet av reseförsäkring beror på resmålet. Reser man till USA eller Thailand känns det nog helt givet att ha en reseförsäkring. Vården täcks inte annars och ett benbrott eller ambulansflyg kan kosta 500 000 kronor. Men inom EU har vi ju rätt till samma vård som landets egna medborgare. Kan då till exempel en pensionär som åker ner till sitt hus i Spanien ett längre tag inte bara förlita sig på det så kallade EU-kortet, när hemförsäkringens reseskydd gått ut? Räcker inte det?

Tre skäl till att EU-kortet inte räcker

En privat reseförsäkring, som du alltid har i din hemförsäkring, innebär lite andra möjligheter vid en längre vistelse i Europa:

  • EU-kortet ger visserligen rätt till vård på samma villkor som landets medborgare. Det innebär offentlig vård. I några länder måste du också själv lägga ut pengar för vården och sen kräva tillbaka dem. När du har en försäkring kan du få privat vård, som också finns på fler ställen i landet och du drabbas inte av någon kostnad (utöver självrisk).
  • En försäkring kan också många gånger ersätta hemtransport till Sverige, till exempel med ambulansflyg. Men även andra transporter kan ingå, till exempel om något allvarligt hänt hemma (brand/vattenskada). Anhöriga kan också åka ner till resmålet om du själv skadas allvarligt och kommer att bli kvar där. EU-kortet gäller däremot bara för vården av dig på plats. Ambulansflyg hem och olika typer av sjuktransporter ingår alltså inte.
  • Med en försäkring får du hjälp på ditt eget språk och någon att ”hålla i handen”. Du guidas till rätt vård och får till exempel översättning av dokument. Du behöver inte som utlänning sätta dig in i ett för dig kanske obekant system.

Se även Försäkringskassans information om EU-kortet. De anser att det också är viktigt med en privat reseförsäkring.

Så förlänger du reseskyddet

Det enklaste sättet att försäkra sig för längre resor är att innan du reser i väg ta kontakt med sitt hemförsäkringsbolag och förlänga det reseskydd som finns i hemförsäkringen.

Ett annat alternativ är att teckna en försäkring i något specialiserat reseförsäkringsbolag som ERV, Gouda eller Solid från dag 45, när hemförsäkringens reseskydd går ut. Observera att vissa hemförsäkringar har ett reseskydd som gäller i 60 dagar. Hur du än gör, se till att ha försäkringen klar i god tid innan du reser från Sverige.

Kom också ihåg att ta med resebevis

För att bevisa att du är försäkrad genom din hemförsäkring behöver du ett resebevis som du beställer från ditt försäkringsbolag. Spara också kvitton så har du lättare få tillbaka utlägg vid hemkomsten. Se även till att få tydliga läkarintyg som du kan visa upp för försäkringsbolaget. 

Läs mer om reseförsäkringar på www.konsumenternas.se och se även vår checklista rätt försäkrad för resan.

 

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat lever jag ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.