2024-01-16 Blogg

Gäller reseskyddet hela långsemestern när du åker hem och vänder?

Trots bistrare tider är det många svenskar som tillbringar vintern helt eller delvis utomlands. Kanske har man hus i Spanien eller Thailand och stannar ett par månader i taget. Gäller det här dig måste du se till att du har reseskydd för hela perioden.

När mer och mer arbete kan utföras digitalt, oberoende av var man befinner sig i världen, eller man är pensionär med god tid att resa gäller det att ha koll på reseskyddet under en längre bortovaro.  Hemförsäkringens reseskydd gäller olika länge i olika bolag. Bolagen har också olika villkor för hur länge man måste vara hemma innan man på nytt kan använda hemförsäkringens reseskydd.

Hur många dagar gäller reseskyddet?

Den första frågan du ska ställa dig är hur många dagar reseskyddet i din hemförsäkring gäller. Standard är 45 dagar, vilket det är hos de alla flesta försäkringsbolag. Hos två bolag är det dock 60 dagar: ICA försäkring (både i deras bas- och i deras tilläggsförsäkring) och i Gjensidiges tilläggsförsäkring.

Förlängning

I samtliga försäkringsbolag kan du förlänga antalet dagar, om du betalar en extra kostnad. Det måste du göra innan din resa påbörjas.

Vad gäller om du åker hem och vänder?

Om du åker från ditt utländska boende och är ”hemma och vänder”, t.ex. kollar till ditt hus, tömmer brevlådan och säger hej till grannarna, hur länge måste du då vara hemma för att har rätt till nytt reseskydd via hemförsäkringen? En vanlig missuppfattning är att så länge du gör en ny resa (ny flygresa, ny bokning etc) så blir det definitionsmässigt en ny resa, men så är de flesta försäkringsbolags villkor inte skrivna.

De allra flesta bolag har som krav att man måste stanna hemma i 30 dagar för att 45 eller 60 nya dagar ska gälla. En standardformulering i villkoren är något i stil med: ”Kortare besök på hemorten, mindre än 30 dagar, där avsikten är att åka tillbaka till samma resmål, medför inte att en ny 45-dagarsperiod påbörjas.”

Så länge ska du vara hemma för att få nytt reseskydd

Det skiljer sig åt mellan bolagen hur länge du måste stanna hemma innan ett nytt reseskydd börjar gälla:

  • Dina, Hedvig, ICA, IF och Länsförsäkringar har En 30-dagarsgräns
  • Watercircles har 15 dagars gräns
  • Aktsam, Folksam, Trygg Hansa och Swedbank nämner ingen särskild gräns

Var alltid försäkrad!

Om du åker hem och vänder och har en försäkring som inte ger ”nya dagar” ska alltihop ses som en och samma långa resa. Då är det viktigt att du, i förväg, har skaffat ett reseskydd som gäller för hela perioden:

  • Antingen genom att förlänga antalet dagar i hemförsäkringen
  • eller teckna en separat reseförsäkring som tar vid när hemförsäkringen tar slut.

Så klart blir det en kostnadsfråga. Men att stå utan en privat försäkring trots att vi inom EU har rätt till samma sjukvård som landets egna medborgare, är inget att rekommendera. En privat reseförsäkring är viktig, av flera skäl, även om du reser inom Europa:

  • Den ger alltid rätt till privat vård vid sjukdom eller olycksfall,
  • Du guidas rätt i vårdsystemet, till rätt sjukhus
  • Utöver vården ingår andra kostnader som t.ex. hemtransport med ambulansflyg.

En (o)hållbar lösning?

Sen kan frågan möjligen också ställas brett, till både bolagen och det egna samvetet. Är det rationellt att ”uppmuntra” möjligheten att kunna åka hem och vända och på så sätt få nya dagar med reseskydd? I någon mån är det en onödig resa, åtminstone miljömässigt, när man omedelbart åker tillbaka. Frågan går något utanför vårt perspektiv, men vi har fått signaler om att det i flera fall kan vara en mycket billigare totallösning att få nya dagar via hemförsäkringen och är det verkligen tanken? Något i systemet är i alla fall lite märkligt om det faller ut på det sättet (Långsiktigt riskerar det i alla fall att påverka miljön och oss alla negativt).

Men det vi vill avsluta med och särskilt betona: Se alltid till att vara försäkrad. Försäkringsbolagen gör olika så ta reda på vad som gäller för dig!

 

Hej och kul att du hittat till bloggen! Jag heter Gustav Jonsson, och är jurist och pensionsexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Genom bloggandet hoppas jag kunna dela med mig av personliga reflektioner och nyttiga tankar kring allt inom försäkring. Privat lever jag ett ganska stillsamt liv. Stora intressen, förutom försäkring, är ekonomi, musik och sport.