2023-10-30 Nyhet

Pensionär på långresa i vinter – tänk på det här 

Är du en av de många pensionärer som tillbringar vintern utomlands? Vi tipsar om hur du ser till att vara rätt försäkrad och undviker problem med konton och räkningar.

Se över ditt försäkringsskydd

Reseskyddet du har genom din hemförsäkring är bra, men gäller normalt bara i 45 dagar (i några få försäkringsbolag i 60 dagar).

- Ska du vara borta längre behöver du antingen förlänga din hemförsäkrings reseskydd eller köpa en separat reseförsäkring innan du åker, poängterar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Kontrollera också vilket avbeställningsskydd du har – i din hemförsäkring, den separata reseförsäkringen eller genom försäkringen som kan ingå i ditt betal- eller kreditkort.

Några försäkringsbolag har lagt in karenstid i sina villkor. Det innebär att om du åker hem till Sverige, måste du stanna hemma en viss tid för att försäkringen ska gälla när du återvänder till utlandet.

Om du skulle skadas utomlands och få bestående besvär kan du också söka ersättning från din olycksfallsförsäkring, om du har en. Den gäller även på resor, vanligtvis i ett år.

Säkra tillgången till dina konton

Om ditt bank-id eller bankdosa upphör att gälla medan du är borta kan du få svårt att få tillgång till dina konton.

- Se till att i god tid innan du åker förnya ditt bank-id eller bankdosa, uppmanar Olivia Kanehorn, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Det är också bra om du ser till att löpande kostnader därhemma betalas med autogiro.

Flera kort och kontanter

Många länder använder fortfarande kontanter i hög utsträckning. Ta gärna med dig dels lite kontanter, dels två olika betalkort - förslagsvis ett VISA-kort och ett Mastercard-kort. Då klarar du dig även om en butik inte accepterar det ena eller det andra eller om det uppstår några tekniska problem. Tänk på att inte förvara korten i samma plånbok. Skulle du bli bestulen eller tappa plånboken är det viktigt att ha ett kort kvar.

Välj gärna ett kort som har lågt valutaväxlingspåslag och låg uttagsavgift. Och tänk på att när du använder ditt betalkort för att köpa något utomlands blir det blir oftast billigare i slutändan om du väljer att betala i lokal valuta

Att tänka på

  • Förläng din hemförsäkrings reseskydd eller köp en separat reseförsäkring innan du åker.
  • Beställ ett resebevis från ditt försäkringsbolag. Det visar att du har försäkring och rätt till sjukvård utomlands.
  • Kontrollera hur försäkringsskyddet gäller om du har en pågående sjukdom eller skada
  • Du kan jämföra bankernas uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag för bankkort i vår jämförelse av bankkort och kontokort.
  • Förnya ditt bank-id innan du åker, om det riskerar att löpa ut under din bortovaro.
  • Se till att spara viktiga telefonnummer i telefonen, som bankens nummer till spärranmälan för kort.